Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako zvládať leto s kŕčovými žilami?
Zdielať na

Ako zvládať leto s kŕčovými žilami?

Keď prídu horúčavy, mali by ste byť pripravení

Leto je pre ľudí s chronickým žilovým ochorením ťažkým obdobím. V horúcich dňoch kŕčové žily spôsobujú väčšie ťažkosti než obvykle.

Nohy pri vysokých teplotách viac opúchajú, činnosť žilových chlopní sa zhoršuje, horší je teda aj návrat krvi smerom k srdcu. Žily sa neprirodzene rozťahujú, zväčšuje sa tlak na steny žíl, čo zhoršuje kŕčové žily- varixy.

Nechcete si odoprieť dovolenku v zahraničí pri mori? Nezabúdajte však, že ak máte kŕčové žily, s kŕčovými žilami je dlhý pobyt v lietadle či v aute pre vás nevhodný. Prípadné komplikácie takejto cesty ako sú pľúcna embólia či zápaly povrchových i hlbokých žíl by mohli ohroziť aj váš život. 

  • pri ceste autom, autobusom i lietadlom dlhšej než 3 hodiny použite kvalitné zdravotné elastické pančuchy II. kompresnej triedy
  • často pohybujte nohou v členku a kolene – zvýši sa tak prúdenie krvi v dolných končatinách, čo je tou najdôležitejšou prevenciou trombózy.
  • nezabudnite na dostatok tekutín, pite menej kávy a nepite žiadny alkohol.
  • s dostatočným predstihom si dajte vyšetriť kŕčové žily  v špecializovanej žilovej ambulancii.
  • pozor, ak plánujete letnú dovolenku so slnením, je potrebný minimálne 6-týždňový odstup od operácie, prípadne od sklerotizácie kŕčových žíl
  • počas dovolenky nezabúdajte na pravidelný pohyb a dostatok tekutín - aby si vaše žily oddýchli spolu s vami.

Súvisiace články