Jasno
17°
Bratislava
Dušana
19.7.2025
Vedci: Konzumácia priveľa mäsa denne môže mať masívne následky na srdce
Zdielať na

Vedci: Konzumácia priveľa mäsa denne môže mať masívne následky na srdce

Výskumníci z Pittsburskej univerzity zistili, že opakovaná konzumácia stravy s vysokým obsahom bielkovín môže viesť k problémom so zdravím srdca.

Nová štúdia varuje, že konzumácia stravy s vysokým obsahom bielkovín, najmä takej, kde viac ako 22 percent denných kalórií pochádza z bielkovín, môže prispieť k rozvoju aterosklerózy alebo kôrnatenia tepien, čo vedie k problémom so srdcom .

Výskumníci z Pittsburskej univerzity pomocou pokusov na zvieratách aj na ľuďoch v malom rozsahu zistili, že nadbytok bielkovín, najmä aminokyseliny leucín, ktorá sa nachádza v živočíšnych zdrojoch, ako je mäso a vajcia, spúšťa signalizáciu mTOR v makrofágoch – kľúčových imunitných bunkách zapojených do tvorby arteriálnych plakov.

„Konzumácia jedál obsahujúcich približne 22 percent kilokalórií bielkovín je hranicou, pri ktorej bielkovina a jej leucín zvyšujú riziko,“ uviedol hlavný autor štúdie Dr. Babak Razani v stredu publikovanej v časopise Nature Metabolism. Dr. Stephen Tang, kardiológ, ktorý sa do výskumu nezúčastnil, tvrdil, že štúdia je príliš malá na to, aby sa z nej dali vyvodiť nejaké závery. Súhlasí však s tým, že poukazuje na rastúci počet náznakov, že kardiológovia čoraz viac uprednostňujú diéty s rastlinným pôvodom.

„Neurobil by som nič inak,“ povedal Tang pre Medical News Today. „To však poskytuje ďalšie dôkazy o tom, že vysoký príjem bielkovín nie je správna cesta. Kardiológovia sa tradične zameriavajú na cholesterol a vysoký krvný tlak , nie na bielkoviny. Táto štúdia potvrdzuje, že rastlinná strava je dobrá pre zdravie srdca.“

Štúdia z roku 1984 definovala rastlinné bielkoviny ako pochádzajúce z potravín, ako je chlieb, zelenina, ovocie, orechy, fazuľa a cestoviny. Ženy, ktoré konzumovali viac týchto potravín, mali o 46 percent vyššiu pravdepodobnosť zdravého starnutia, zatiaľ čo tie, ktoré sa spoliehali na živočíšne bielkoviny, mali o 6 percent nižšiu pravdepodobnosť, že zostanú s vekom zdravé.

Súvisiace články