Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Znepokojení vedci: Penis mužov sa predlžuje, počet spermií klesá
Zdielať na

Znepokojení vedci: Penis mužov sa predlžuje, počet spermií klesá

Štúdia analyzujúca veľkosť penisu medzi rokmi 1942 a 2021 zistila, že priemerná dĺžka vzpriemeného penisu sa za posledných 30 rokov výrazne zvýšila .Hovorí sa, že „na veľkosti záleží“, najmä pokiaľ ide o konkrétny mužský orgán . Z tohto dôvodu sa zdá byť dobrou správou pre ľudstvo, že vo vývoji tohto telesného prívesku bol zaznamenaný tento nový trend. A hoci to môže znieť ako celkovo pozitívny vývoj, dôvody, ktoré stoja za týmto rastom, vyvolávajú značné obavy.

Výskum skúmal údaje o dĺžke penisu od 55 761 mužov z celého sveta za posledných 80 rokov, uvádza IFL Science .Vylúčil akékoľvek štúdie, ktoré obsahovali merania, ktorých výsledky muži oznamovali sami. Spoliehali výlučne na tie, ktoré zaznamenal výskumný pracovník. A tiež zahŕňal iba merania vykonané „od koreňa (spojka ohanbia) penisu po špičku žaluďa na dorzálnej ploche“.

Zaujímavé je, že sa nezistili žiadne zmeny v dĺžke ochabnutých alebo natiahnutých penisov, avšak vzpriamené penisy zaznamenali výrazné zvýšenie veľkosti.

"Dĺžka vzprimeného penisu sa časom výrazne zvýšila vo viacerých regiónoch sveta a vo všetkých vekových skupinách," napísal tím v štúdii."  Po úprave podľa geografickej oblasti, veku subjektu a populácie subjektu sa dĺžka vzpriameného penisu za posledných 29 rokov zvýšila o 24 percent."

To je nárast z 12,3 cm na 15,2 cm len za tri desaťročia. Autori zdôraznili, že v ich motivácii porovnávať veľkosti penisov v priebehu času nebolo nič súvisiace so sexom.Svoj výskum sa rozhodli začať potom, čo sa rozhodli začať svoje vyšetrovanie po tom, čo pozorovali ďalšie zmeny v reprodukčnom zdraví mužov v posledných rokoch, ako je napríklad klesajúci počet spermií.

"Vzhľadom na trendy, ktoré sme videli v iných meraniach reprodukčného zdravia mužov, sme si mysleli, že by mohlo dôjsť k poklesu dĺžky penisu v dôsledku rovnakého vystavenia životnému prostrediu," uviedol v tlačovej správe hlavný autor Michael Eisenberg zo Stanford Medicine .

A hoci ich zistenia ukázali pravý opak, Eisenberg je presvedčený, že nárast veľkosti môže byť spôsobený environmentálnymi problémami. V hre môže byť množstvo faktorov, ako je vystavenie organizmu chemikáliám, ako sú pesticídy alebo hygienické výrobky, ktoré zasahujú donašich hormonálnych systémov," povedal.

"Tieto chemikálie narúšajúce endokrinný systém - je ich veľa - existujú v našom prostredí a našej strave. Ako sa mení konštitúcia nášho tela, ovplyvňuje to aj naše hormonálne prostredie. Vystavenie chemikáliám sa tiež považuje za príčinu toho, že chlapci a dievčatá vstupujú do puberty skôr, čo môže ovplyvniť vývoj pohlavných orgánov". Tím tiež uznal, že aj ďalšie varianty, ako sú techniky používané na zaznamenávanie dĺžky, teploty a stavu vzrušenia účastníka, by mohli ovplyvniť výsledky. Domnievajú sa však, že zjavný trend si vyžaduje ďalšie skúmanie vzhľadom na dôsledky, ktoré by to mohlo mať na mužské reprodukčné zdravie celkovo.

"Nárast nastal v relatívne krátkom čase," poznamenal Eisenberg. "Ak sme svedkami takejto rýchlej zmeny, znamená to, že sa s našimi telami deje niečo vážne. Mali by sme sa pokúsiť potvrdiť tieto zistenia a ak sa potvrdia, musíme určiť príčinu týchto zmien."

Súvisiace články

Najčítanejšie