Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Náhla bolesť a opuch semenníka u tínedžera? Na nič nečakajte!
Zdielať na

Náhla bolesť a opuch semenníka u tínedžera? Na nič nečakajte!

Archívna reportáž

Ochorenia semenníkov patria medzi mužské urologické diagnózy.

Počuli ste už o torzii alebo pretočení semenníka? Táto náhla urologická príhoda postihuje najmä mladých chlapcov vo veku 12 až 16 rokov a okrem toho, že je mimoriadne bolestivá, je aj nebezpečná. Bez okamžitej operácie môže totiž semenník odumrieť!

  • Pretočenie semenníka v miešku znie síce neuveriteľne, stáva sa to však pomerne často. Semenník sa pretočí spolu so semenovodom okolo cievnej stopky, čím sa zníži prívod krvi do semenníka. Tento jav sprevádza opuchnutie mieška a bolesť. Je to akútny stav. Prietok krvi sa musí okamžite obnoviť operáciou, inak môže dôjsť k vážnemu poškodeniu či dokonca odumretiu semenníka. Stočenie semenníka môže nastať u mužov v akomkoľvek veku, preto naň treba myslieť po celý život.

Za pretočenie semenníka je zodpovedný spermatický povrazec, ktorý obsahuje semenovod, cievne zásobenie a nervy, okrem toho, že vyživuje semenník, zároveň ho stabilizuje v správnom postavení. Ak sa tento povrazec so semenníkom pretočia, dôjde k zníženiu prietoku krvi do mieška. To spôsobí opuch, sčervenanie a zmenu polohy - postihnutý semenník je zrazu položený vyššie a tiež náhlu úpornú bolesť. Ak sa dlhší čas neobnoví prívod kyslíka, dochádza až k odumretiu buniek semenníka, čo môže spôsobiť neplodnosť.

Torzia semenníka sa môže objaviť v každom veku, najčastejšie sa však vyskytuje  u chlapcov vo veku 12 - 16 rokov, alebo u adolescentov. Zatiaľ nie je úplne jasné, prečo dochádza k stočeniu semenníkov. Jednou z možností vzniku je genetický predpoklad-  semenníky u niektorých mužov sa môžu voľne sa otáčať vnútri mieška, nie všetci však torziu zažijú. Pretočenie vzniká spontánne, niekedy sa objaví pri nadmernej fyzickej záťaži či pri úraze. Určitú rolu môže zohrávať studené podnebie alebo príliš rýchly rast semenníkov v období puberty

Kedy utekať do nemocnice?  

Stočenie semenníka sa prejavuje typickými príznakmi, ktoré sú veľmi nepríjemné.

Patrí k nim:

  • náhla silná bolesť v oblasti mieška a jeho opuchnutie,
  • postihnutý semenník je umiestnený vyššie ako normálne alebo sa nachádza v neobvyklom postavení,
  • nevoľnosť a pocit na vracanie,
  • bolesť brucha,
  • bolestivé močenie,
  • horúčka.

Súvisiace články