Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensko dorazili detské lieky. Počet je ale stále nedostatočný
Zdielať na

Na Slovensko dorazili detské lieky. Počet je ale stále nedostatočný

BRATISLAVA / Na Slovensko prišla zásielka liekov pre deti, pre ktoré lekárňam chýbajú už niekoľko týždňov sirupy a rektálne čapíky proti horúčke. Výpadok evidujú lekárne na celom Slovensku. Jedným z dôvodov je aj vyššia chorobnosť detí. Počas noci do lekární doručili niekoľko tisíc kusov. Podľa šéfa lekárnickej komory je to ale príliš málo. Tieto lieky je teraz možné kúpiť v e-shopoch, ale aj v kamenných lekárňach. Situácia sa v najbližších týždňoch, žiaľ, zrejme nezlepší. Hlavným dôvodom, prečo v lekárňach chýbajú lieky, je údajne nedostatok surovín na ich výrobu. Viac o aktuálnej situácii povedal v rozhovore prezident Slovenskej lekárnickej komory, Ondrej Sukeľ.

V lekárňach nám chýbajú aj detské lieky. Ktoré sú tie lieky, ktoré najviac chýbajú?

Čo sa týka tých detských liekov vo všeobecnosti môžeme povedať, že sú to detské formy s obsahom ibuprofenu a paracetamolu, pretože to sú v princípe analgetiká, ktoré sa dajú použiť pri liečbe bolesti a horúčky u detí. Momentálne stúpa chorobnosť prechladnutia, chrípky, virózy u detí. Je teda problém zohnať či už sú to sirupy alebo čapíky práve pre vekové skupiny od toho narodenia do nejakých 10 rokov. 

Dnes síce prišla istá dávka, o koľkých kusoch hovoríme? Na akú dobu to množstvo vie pokryť nejaký ten stav?

Presné množstvo neviem, ale je to niečo okolo do 10 tisíc kusov. Keď si vezmem, aj keby prišlo 100 tisíc kusov tak je to 50 balení na každú lekáreň a pri tejto chorobnosti, ktorú máme teraz by to bolo možno na mesiac. Dá sa povedať, že množstva, čo prišli, vystačia možno na pár dní. 

Vieme povedať, čo spôsobilo tento výpadok?

Výpadky liekov vo všeobecnosti sú aktuálne spôsobené nedostupnosťou konkrétnych surovín. Sú problémy personálneho charakteru, sú problémy s obalmi - papier, hliník, sklo. Dá sa povedať, že tá celosvetová aj energetická kríza aj kríza spojená s vojnovým konfliktom sa podpisuje na nedostatku nielen tých "bežných tovarov", ale aj liekov, pretože nedostupnosť čohokoľvek spôsobí výpadky liekov.

Sú aj nejaké predpoklady, kedy by sa to mohlo vrátiť do "normálu"? Kedy by ľudia mohli opäť získať lieky?

Tie predpoklady nie sú a je skôr pravdepodobné, že tá situácia bude trvať dlhšie. 

Na druhú stranu, spomínali ste, že máme vysokú chorobnosť, primárne u detí. Niektoré školy zavádzajú opatrenia - pristúpili k skorším prázdninám. Viete dať možno nejaké odporúčanie, že či použiť nejaké náhradné lieky?

Ten tip je, že treba riešiť všetko individuálne s každým pacientom. Teraz sú dostupné liekové formy pre dospelých. Dá sa porozprávať s lekárnikom, aké je dieťa veľké, koľko váži, o akú diagnózu ide. Z týchto dospeláckych liekov sa v konečnom dôsledku dá pripraviť tá detská lieková forma. Nie je to síce štandardné riešenie, ale ako také núdzové opatrenie: vždy lepšie dieťaťu podať štvrtinu dospeláckej tablety ako ho nechať trápiť vo vysokých horúčkach.  

Súvisiace články

Najčítanejšie