Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dojčatá a batoľatá majú nádchu aj desaťkrát do roka: Čo na ňu platí?
Zdielať na

Dojčatá a batoľatá majú nádchu aj desaťkrát do roka: Čo na ňu platí?

Archívna reportáž

Príčinou nádchy môže byť aj alergia-napríklad na roztoče

Akútny zápal nosa a nosohltana býva najčastejšie vírusového pôvodu. U malých detí sa môže vyskytnúť naozaj aj 6-10x ročne. Okrem klasických príznakov, ku ktorým patrí výtok z nosa, upchatý nos a kýchanie, sa môžu pripojiť ďalšie prejavy v podobe zvýšenej teploty, únavy, kašľa, opuchu a začervenania očných viečok a výtoku z očí.

Nádchu u malých deti je možné liečiť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je preplachovanie nosa "morskou vodou" vo forme jednorazových ampuliek alebo vo forme špeciálneho rozprašovača určeného pre dojčatá. Roztoky morskej vody sú najčastejšie izotonické, zvlhčujú nosovú sliznicu, dajú sa aplikovať niekoľkokrát denne podľa potreby a nevzniká na ne tolerancia.

Existujú aj hypertonické roztoky morskej vody , ktoré sú vhodné v prípade upchatého nosa, pre deti staršie ako 6 mesiacov a dospelých. V situácii, keď sa pre nepriechodný nos objavia problémy s dojčením či kŕmením, treba podať silnejšie liečivá vo vhodnej koncentrácii. Pre novorodencov a dojčatá je dovolené použitie liekov s obsahom oxymetazolínu s koncentráciou 0,01 – 0,025 % alebo xylometazolínu s koncentráciou 0,025 %, ktoré znížia prekrvenie sliznice a nos účinne uvoľnia.

Pozor, tieto liečivá sa aplikujú čo najkratšiu dobu (najdlhšie 5 dní) z dôvodu vzniku tolerancie a možnosti poškodenia prekrvenia nosovej prepážky. Do 2 rokov veku nie sú tieto prípravky príliš odporúčané, preto sa radšej vždy vopred poraďte vo svojej lekárni alebo u pediatra.

Kvapky či spreje?

  • Všeobecne je u dojčiat lepšie skôr použitie nosných kvapiek než nosových sprejov, ktoré sú vhodnejšie až od 1 roka. Väčšina sprejov nemusí byť vhodne konštrukuovaná na manipuláciu s detským nosom, dnes sa už však vyrábajú spreje prispôsobené aj pre najmenšie deti, ktoré aplikujú polovičnú dávku, tlak rozprašovača je nižší a koniec aplikátora je užší. Rovnako tak nie je doručované používanie kvapkadiel (nemajú byť zavádzané do vnútra nosa).
  • Pokiaľ sa dieťa samo nevysmrká, odporúča sa zriedenie nosného sekrétu vhodnými prípravkami a opatrné odsávanie . Na trhu je dnes niekoľko typov odsávačiek - balóniková, hadičková a s pripojením na vysávač. Podľa skúseností mamičiek fungujú všetky tri, ale najúčinnejšia je tretia spomínaná. Rodičia sa nemusia báť, podtlak pri odsávaní je veľmi nízky aj pri maximálnom výkone vysávača.
  • Pokiaľ je dieťa v noci nepokojné, je možné pred spaním podať liečivo s obsahom antihistaminika, ktorá zmierni s nádchou spojené prejavy najmä opuch (niektoré jemožné podať už od 1 mesiaca veku). Dôležitou súčasťou liečby je starostlivosť o dostatočnú vlhkosť vzduchu, rovnako ako pobyt v primerane vykurovancýh miestnostiach.

Čo ak sa skomplikuje?

S neliečenou alebo dlhotrvajúcou nádchou (trvajúcou dlhšie ako 7-10 dní) často súvisia ďalšie komplikácie. Medzi najčastejšie patrí zápal hlasiviek, priedušiek, pľúc či stredného ucha.

Vyššie riziko vzniku zápalu stredného ucha môže byť u detí dojčených alebo kŕmených v ľahu. Môže sa objaviť vzostup teploty, nepokoj, plač au dojčiat aj zvracanie a hnačka. Dieťa si siaha na ušká alebo pri dotyku v oblasti ucha reaguje bolestivo (nie je to ale úplne spoľahlivý príznak akútneho zápalu stredného ucha). Vhodné opatrenia sú zvýšená poloha, vlažné alebo chladnejšie obklady na boltec. Pri výtoku z ucha sa odporúča vonkajší zvukovod čistiť, vždy však iba ak je bubienok neporušený.

Vždy je nutná návšteva lekára, ktorý zvolí vhodnú liečbu, prípadne predpíše celkové alebo lokálne antibiotiká. Chronická a opakujúca sa nádcha môže mať aj alergický pôvod.

Súvisiace články

Najčítanejšie