Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krvácate z nosa, máte výtok či nosové polypy? Toto vtedy nos hovorí o našom zdraví
Zdielať na

Krvácate z nosa, máte výtok či nosové polypy? Toto vtedy nos hovorí o našom zdraví

Očakaáva sa silnejšia chrípková sezóna.

Výtok z nosa, poruchy čuchu, či krvácanie...Čo hovorí váš nos o vašom zdraví?

Výtok z nosa: Prechladnutie

Toto je jedna z najčastejších príčin nádchy. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať kýchanie, upchatý nos a bolesť hrdla. Prichádzajú pomaly a väčšinou samy odídu. Budete sa cítiť lepšie, ak budete odpočívať a piť veľa tekutín.

Výtok z nosa: Chrípka

Príznaky chrípky sa objavujú rýchlo a často zahŕňajú horúčku, bolesti a zimnicu. Väčšine ľudí sa zlepší stav po niekoľkých dňoch až 2 týždňoch, ale antivírusová liečba môže skrátiť vaše ochorenie o 1-2 dni. Na komplikácie by si mali dávať pozor  ľudia s vysokým rizikom, ako sú malé deti, dospelí nad 65 rokov, tehotné ženy a ľudia s ochoreniami, ako je astma, srdcové choroby a cukrovka.

Krvácanie z nosa: Suché dutiny

Vysušený vzduch odvádza vlhkosť z  dutín, takže je pravdepodobnejšie, že vyschnú a prasknú. To uľahčuje baktériám infikovať túto blasť. Oba stavy môžu spôsobiť krvácanie. Použite zvlhčovač vzduchu,aby sa vám ľahšie dýchalo.

Krvácanie z nosa: Dedičná hemoragická teleangiektázia (HHT)

Táto zriedkavá genetická porucha môže oslabiť krvné cievy a spôsobiť, že nos krváca častejšie bez jasného dôvodu. Môžete sa zobudiť na krvavý vankúš alebo si všimnúť malé červené škvrny na rukách alebo tvári. Tento stav môže spôsobiť aj vážne problémy, ako je krvná zrazenina v pľúcach alebo mŕtvica. Hoci je to genetické ochorenie, HHT sa môže prejaviť až vo vyššom veku. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete príznaky alebo ak máte príbuzných s týmto ochorením.

Krvácanie z nosa: Iné príčiny

Od alergií, hemofílie a poranenia nosa až po riedidlá krvi, aspirín, nosové spreje a ďalšie. Samotné krvácanie zvyčajne nie je vážne. Lekára však navštívte, ak si poraníte nos, krváca dlhšie ako 30 minút alebo nemôžete dobre dýchať.

Zhoršený čuch: Polypy

Tieto výrastky v nose sú zvyčajne neškodné, ale môžu zabrániť tomu, aby sa pachy dostali do správnych buniek. Lieky alebo menší chirurgický zákrok ich môžu odstrániť.

Zhoršené vnímanie vôní: Cukrovka

Lekári presne nevedia, o aký mechanizmus ide. Vysoká hladina cukru v krvi môže poškodiť nervy, krvné cievy alebo orgány, ktoré tvoria čuch. Alebo môže narušiť endokrinný systém, čo by mohlo zasahovať do čuchových vnemov. 

Zhoršený čuch: Alzheimerova choroba

Môže to byť skorý príznak tohto alebo iného ochorenia mozgu, ako je Parkinsonova alebo Huntingtonova choroba, roztrúsená skleróza alebo ochorenie motorických neurónov. Najlepšie je zachytiť tieto príznaky včas. Okamžite navštívte lekára, ak nevnímate pachy v takej miere ako predtým, alebo ak nedokážete rozlíšiť jeden od druhého. Hoci je ťažké liečiť choroby, ktoré napádajú nervový systém, váš lekár môže spomaliť alebo zmierniť niektoré príznaky.

Fantómový zápach: Porucha mozgu

Môžete cítiť niečo, čo tam nie je. Vôňa môže byť príjemná alebo nepríjemná. Môžete ju vnímať v jednej alebo oboch nosových dierkach. Môže trvať alebo prísť a odísť. Príčiny zahŕňajú epileptické záchvaty, poranenia hlavy, mozgové nádory alebo stav ako Parkinsonova choroba. Okamžite navštívte svojho lekára, aby ste vylúčili tieto stavy.

Fantómový zápach: Sínusová infekcia

Infekcie dutín môžu tiež spôsobiť, že chuť jedla bude nepríjemná alebo nevýrazná. Fantómový zápach zvyčajne zmizne sám o sebe v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov. 

Červený nos: Rosacea

Tento stav spôsobuje, že nos sčervenie. Postupne, najmä u mužov, môže zhrubnúť a sčervenať koža na nose, čo je stav známy ako rinofýma. Vo vážnych prípadoch môže ochorenie zmeniť tvar nosa a dokonca sťažiť dýchanie.

Žltý hlien: Infekcia? Možno

Len podľa farby hlienua sa nedá presne povedať, čo sa deje. Sfarbený hlien môže byť príznakom vírusovej alebo bakteriálnej infekcie, ale okrem iného môže byť spôsobený aj alergiou. Váš imunitný systém bujuje proti  baktériám. To zmení vaše hlieny v nose na žlté, pretože obsahujú mŕtve choroboplodné zárodky. Po 10 a viac dňoch môže hlien začať zelenať. 

Hnedý hlien: Znečistenie ovzdušia, dym, zaschnutá krv

Ak je kvalita ovzdušia vo vašej oblasti taká zlá, že vám sople sfarbí do hneda, pravdepodobne bude dobré zostať vnútri a vyhnúť sa cvičeniu vonku. Aký je vzduch, môžete zistiť z miestnej správy o počasí. Nadmerné užívanie tabaku môže tiež stmavnúť váš hlien. Rovnako tak aj zaschnutá krv.

Čierny hlien: Plesňová infekcia

Áno, skuotčne sa to môže stať. Môže to znamenať, že vo vašom dýchacom systéme rastie huba. Je to stav, ktorý si vyžaduje okamžitú starostlivosť. Ale príčinou môže byť aj niečo obyčajné, ako špina, dym alebo zaschnutá krv.

Číry hlien: Dobré zdravie nosa

Zvyčajne je to znak dobrého zdravia, pokiaľ ho nemáte príliš veľa. Ak je ho viac ako normálne, môže to byť príznak alergie, prechladnutia alebo chrípky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie