Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vaša prvá spomienka? Zrejme sa to nikdy nestalo
Zdielať na

Vaša prvá spomienka? Zrejme sa to nikdy nestalo

Archívna reportáž

Mozog je fascinujúci orgán.

Aká je vaša prvá spomienka? Môžete si živo spomenúť na nejakú scénu z kočíka, z kúpania či z postieľky, keď ste mali niekoľko mesiacov? Bohužiaľ, podľa anglických vedcov táto scéna môže byť fikciou.

V štúdii publikovanej v časopise Psychological Science sa zúčastnilo viac ako 6 600 účastníkov vo veku 11 až 100 rokov. Požiadali ich, aby podrobne opísali svoje prvé spomienky a vek, v ktorom sa spomienky vyskytli.

Výskumníci im však zdôraznili, že účastníci si musia byť absolútne istí, že spomienky sú ich vlastné. Inými slovami, spomienky museli vychádzať z priamej skúsenosti a nemohli byť získané z fotografií alebo rodinných príbehov.  Až takmer 40 percent ľudí v štúdii publikovanej v časopise Psychological Science tvrdilo, že ich prvá spomienka sa objavila vo veku 2 rokov alebo menej, pričom väčšina ich prvých spomienok spadala do veku 9 až 12 mesiacov.

Podľa vedeckej literatúry však nie je možné mať spomienky pred dosiahnutím veku 2 rokov, povedala autorka štúdie Shazia Akhtar, vedúca výskumná pracovníčka Bradfordskej university v Anglicku. Toto časové obdobie je vlastne súčasťou „predverbálneho štádia“ ľudského života, keď sa ešte nevyvinula schopnosť vytvárať spomienky. Z tohto dôvodu vedci hovoria o spomienkach z týchto rokov ako o „fiktívnych“.

Súvisiace články

Najčítanejšie