Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ste mladý muž? Práve vy by ste si mali doma merať krvný tlak!
Zdielať na

Ste mladý muž? Práve vy by ste si mali doma merať krvný tlak!

Vysoký krvný tlak treba kontrolovať aj doma

Vo vekovej skupine ľudí od 20 do 35 rokov je až 150 000 ľudí s vysokým krvným tlakom. Ak máte u lekára syndróm bieleho plášťa – teda vám nameria vysoký tlak, hoci inokedy ho nemáte, mali by ste si určite krvný tlak merať aj doma – najmä ak ste muž!

Približne polovica ľudí s vysokým krvným tlakom nevie o tom, že má vysoký krvný tlak, pretože v začiatkoch ochorenia nepociťujú žiadne príznaky a ťažkosti.

Jediný spôsob, ako sa dozvedieť, či trpíte hypertenziou, je odmerať si krvný tlak. Tlakomer rozhodne nie je len výbava dôchodcov. Hypertenzia celkovo postihuje dvoch až troch z piatich mužov alebo žien. Mužov postihuje o niečo častejšie. Ochorenie sa už stáva problémom pre mladších ľudí, dokonca sa vyskytuje u tínedžerov. Mladí ľudia bežne príznaky vysokého krvného tlaku nepoznajú, zvýšenie krvného tlaku ignorujú a pripisujú to stresu a iným problémom. Ak si ho aj zmerajú a zistia vyššiu hodnotu, považujú ju za náhodu, reakciu na záťaž a stres, a neuvažujú o tom, že ide o ochorenie.

Prečo si merať krvný tlak doma?

Rozdiel medzi krvným tlakom meraným doma a v ambulancii lekára je oveľa väčší u mladších ľudí ako u starších. Práve mladí ľudia častejšie trpia zvýšeným stresom v ambulancii – tzv. syndrómom bieleho plášťa, ktorý spôsobuje jednorazové zvýšenie tlaku krvi. Aj preto má domáce meranie tlaku u mladých mužov veľkú výpovednú hodnotu pre lekára a nám umožňuje priebežne kontrolovať svoje hodnoty tlaku krvi.

Domáce meranie tlaku krvi ponúka hneď niekoľko výhod. Je pohodlné, rýchle a navyše odbúra takzvaný syndróm bieleho plášťa, ktorý v nadväznosti na rozrušenie z prítomnosti lekára často skresľuje hodnoty tlaku smerom hore. Ak máte však opakovane zvýšený krvný tlak aj v pokoji doma, je vždy potrebné ho liečiť. Ľudia majú pri domácom meraní tlaku krvi v priemere o 6/3 mmHg nižší tlak krvi ako u lekára. 

 Ako si merať krvný tlak doma? 

  • Pred meraním treba byť aspoň 5 minút v pokoji, predtým 30 minút bez fajčenia, jedla, kofeínu a cvičenia,
  • krvný tlak treba merať v polohe v sede, v tichej miestnosti s opretým chrbtom a pažami,
  • dôležité je nehýbať sa, nehovoriť, relaxovane sedieť s neprekríženými nohami,
  • manžeta by mala mať vhodnú šírku na úrovni srdca,
  • výsledky merania si treba zapísať a doručiť lekárovi,
  • ideálne je urobiť si 2 merania dva až trikrát po sebe počas 7 dní. Prvé meranie by malo byť ráno, (ak človek užíva akékoľvek lieky, tak pred ich užitím) a druhé večer pred jedlom,
  • hypertenzia je diagnostikovaná pri dlhodobom zvýšení tlaku nad hodnotu 140/90 mm Hg. Ideálny krvný tlak je 120/80 mm Hg.

Súvisiace články