Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mali ste v tehotenstve vysoký krvný tlak? Toto vám môže hroziť v najbližších rokoch
Zdielať na

Mali ste v tehotenstve vysoký krvný tlak? Toto vám môže hroziť v najbližších rokoch

Archívna reportáž

Komplikácie v tehotestve môžu znamenať neskôšíproblém so zdravím.

Ženy, u ktorých sa počas tehotenstva vyskytli komplikácie súvisiace s rozvojom vysokého krvného tlaku, mali o 63 % vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení neskôr v živote. Je to výsledok výskumu amerického Národného inštitútu zdravia, ktorého sa zúčastnilo 60 000 žien.

Vysoký krvný tlak v tehotenstve a tiež preeklampsia, ktorá sa okrem zvýšeného tlaku spája aj s horšou funkciou obličiek, sú hlavnou príčinou predčasného pôrodu. Po narodení dieťaťa sa stav ženy zvyčajne zlepší a tlak sa väčšinou vráti do normálnych hodnôt. Vedci tiež zistili, že vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, cukrovka 2. typu alebo nadváha či obezita po tehotenstve zvyšujú riziko komplikácií v ďalšom tehotenstve a tiež riziko budúcich kardiovaskulárnych príhod.

Preeklampsia je závažnejšia komplikácia, ktorá sa vyznačuje náhlym zvýšením krvného tlaku, ktorý môže postihnúť orgány a môže byť nebezpečný pre matku aj dieťa. Oba stavy sú často diagnostikované po 20. týždňoch tehotenstva.

„Ženy, ktoré mali počas tehotenstva preeklampsiu alebo vysoký krvný tlak by mali byť informované o tom, že majú zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení,“ povedala Jennifer J. Stuart, Sc.D., autorka štúdie a epidemiologička z lekárskej Fakulty Harvardskej Univerzity v Bostone.  

Napríklad v porovnaní so ženami s normálnym krvným tlakom v tehotenstve mali ženy s tehotenskou hypertenziou až o 41 % väčšiu pravdepodobnosť,  že dostanú mozgovú príhodu približne 30 rokov po prvom tehotenstve. Ženy s preeklampsiou mali až o 72 % vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu už 10 rokov po prvom tehotenstve.

Analýza vedcov však tiež ukázala, že aj tieto ženy môžu riziko neskoršieho infarktu či porážky oddialiť. Skorý skríning a monitorovanie v štyroch cieľových oblastiach – krvný tlak, hladina cholesterolu a glukózy a index telesnej hmotnosti – by mohli predísť budúcim kardiovaskulárnym príhodám u týchto žien.

Súvisiace články