Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Máte vysoký tlak a začínate zabúdať? Toto urobte, aby ste predišli demencii!
Zdielať na

Máte vysoký tlak a začínate zabúdať? Toto urobte, aby ste predišli demencii!

Alzheimerova demencia postihuje črz mladších ľudí.

Talianski vedci skúmli 80 pacientov s vysokým krvným tlakom a tiež s čiastočnou stratou pamäti. Tí z nich ktorí užívali lieky na vysoký tlak, mali až o 80 percent nižšu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie úplná Alzheimerova choroba, ako neliečení pacienti.

Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko miernej kognitívnej poruchy, vaskulárnej demencie spôsobenej poškodením ciev a dokonca aj Alzheimerovej choroby.

"V štúdii na 2505 mužoch vo veku 71 až 93 rokov sa zistilo, že u mužov so systolickým (horným) tlakom 140 mm/Hg alebo vyšším, je pravdepodobnosť vzniku demencie o 77 percent vyššia ako u mužov so systolickým tlakom nižším ako 12émm/Hg, " hovorí MUDr. Marek Krivošík, primár (zástupca prednostu) na II. neurologickej klinike LF UK a UN Bratislava. Podľa výsledkov štúdie dlhodobá liečba vysokého tlaku znižuje riziko demencie o 55 percet, teda o viac ako polovicu. Každý rok liečby vysokého krvného tlaku je spojený so znížením rizika demencie o 6 percent. Liečba vysokého krvného tlaku môže teda odvrátiť ďalšie poškodenie mozgových ciev. 

Zdielať na

Súvisiace články