Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
6 príznakov rakoviny úst:Ak začnete pri reči pískať, spozornite
Zdielať na

6 príznakov rakoviny úst:Ak začnete pri reči pískať, spozornite

Zubári sa pri vyšetrení zub venujú aj onkologickej prevencii

Podľa nedávnej správy nadácie Oral Health Foundation sa počet prípadov rakoviny ústnej dutiny za posledné desaťročie zvýšil o viac ako tretinu. Príčinou nie je len alkoholizmus a fajčenie,ale aj vírus HPV.

Rakovina úst podľa odborníkov nazaj nie len chorobou alkoholikov a tuhých fajčiarov, môže postihnúť naozaj kohokoľvek. Lekári vyzývajú, že ak si všimnete niečo neobvyklé, neodkladajte to a vyhľadajte pomoc lekára alebo zubára.

O rakovine úst sa hovorí,ak sa nádor vyvinie na povrchu jazyka, vnútornej strane líc, na hornom podnebí úst, na perách alebo ďasnách.

Menej často sa nádory môžu vyvinúť aj na žľazách, ktoré produkujú sliny, na mandliach a hltane, čo je časť hrdla spájajúca ústa s dýchacou trubicou.

Čo si treba všímať?

Príznaky rakoviny ústnej dutiny zahŕňajú:

  • Bolestivé vredy v ústach, ktoré sa nehoja ani po niekoľkých týždňoch
  • Pretrvávajúce hrčky tvoriace sa v ústach alebo na krku
  • Uvoľnené zuby alebo rany v ústach po vytrhnutí zubu,ktoré sa nehoja
  • Necitlivosť pier alebo jazyka
  • Biele alebo červené škvrny tvoriace sa na sliznici úst alebo jazyka
  • Zmeny v reči, ako napríklad náhly rozvoj pískania

Ak spozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov a nezmiznú ani po troch týždňoch, neodkladne navštívte praktického lekára či zubára, najmä ak pravidelne fajčíte alebo pijete alkohol. Predpokladá sa, že oba tieto faktory zvyšujú riziko vzniku. Ďalším rizikovým faktorom je HPV vírus, ktorý sa môže do ústa hrdla zaniesť pri orálnom sexe.  

Súvisiace články