Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Liečite sa na cukrovku či vysoký cholesterol? Podľa vedcov sa tak chránite pred ďalšou vážnou chorobou!
Zdielať na

Liečite sa na cukrovku či vysoký cholesterol? Podľa vedcov sa tak chránite pred ďalšou vážnou chorobou!

Zdroj: ÚNSS, Eva Amzler

Nová štúdia naznačuje, že užívanie liekov na kontrolu cukrovky a zníženie cholesterolu môže znížiť riziko vekom podmienenej degenerácie makuly.

Nová štúdia, publikovaná v British Journal of Ophthalmology zhromaždila informácie zo 14 štúdií, aby posúdila vplyv liekov na riziko, že sa u ľudí rozvinie vekom podmienená makulárna degenerácia (AMD). Odborníci pod vedením tímu z Univerzitnej nemocnice Bonn v Nemecku skúmali štúdie zahŕňajúce takmer 40 000 ľudí z Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Grécka, Írska, Talianska, Nórska, Portugalska a Ruska. Všetci účastníci boli starší ako 50 rokov a užívali aspoň jeden typ lieku na: zníženie cholesterolu – vrátane statínov; kontrola cukrovky – vrátane inzulínu; na kontrolu zápalu – s výnimkou steroidov; alebo liek na liečbu pohybových porúch spôsobených neurodegeneratívnym ochorením.

Najčastejšia príčina slepoty

Asi 9 332 ľuďom zapojeným do štúdie bola diagnostikovaná AMD.Vedci zistili, že ľudia užívajúci lieky na zníženie cholesterolu mali o 15 % znížené riziko vzniku vekom podmienenej degenerácie makuly v porovnaní s tými, ktorí tieto lieky neužívali. Ľudia užívajúci lieky na kontrolu cukrovky mali o 22 % nižšie riziko.

Žiadne takéto asociácie neboli nájdené pre iné typy liekov ktoré užívali ľudia zapojení do štúdie. "Naša štúdia naznačuje spojenie systémového užívania LLD (liekov na zníženie lipidov) a antidiabetík s nižším výskytom vekom podmienenej degenerácie makuly v niekoľkých európskych kohortových štúdiách," napísali autori.

Zdôraznili však, že na preskúmanie zistení sú potrebné ďalšie štúdie. Vekom podmienená degenerácia makuly postihuje strednú časť videnia. Môže sťažiť čítanie a rozpoznávanie tvárí a časom spôsobuje slepotu.

Cathy Yelf, výkonná riaditeľka spoločnosti Macular Society, k štúdii uviedla: „Táto najnovšia štúdia je veľmi sľubnou správou pre pacientov s vekom podmienenou degeneráciou makuly. Čokoľvek, čo môže pomôcť znížiť riziko vzniku tohto zničujúceho stavu, by mnohým zmenilo život. Makulárna choroba je najväčšou príčinou slepoty vo vyspelom svete a hoci zvyčajne postihuje ľudí nad 55 rokov, môže postihnúť aj mladších ľudí. Ako naša populácia starne, je to čoraz bežnejšie a naliehavo potrebujeme nájsť liek. Tento stav má významný vplyv na diagnostikovaných, ako aj na ich rodiny. Je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým financovať výskum, aby sme sa pokúsili zastaviť túto chorobu."

Súvisiace články

Najčítanejšie