Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Operácia očí dnes nemusí byť bolestivá. Klinika na Slovensku už využíva novú metódu
Zdielať na

Operácia očí dnes nemusí byť bolestivá. Klinika na Slovensku už využíva novú metódu

BRATISLAVA / Lekári Očnej kliniky z Nemocnice svätého Cyrila a Metoda Univerzitnej nemocnice v Bratislave majú za sebou od júna prvých 10 úspešných operácií "glaukómu" novou metódou. Pacientom ako jediní na Slovensku voperujú mikroimplantát novým a šetrnejším spôsobom.

Pani Magdaléna podstúpila túto operáciu v nemocnici na Antolskej, ako úplne prvá pacientka. Vedela, čo môže spôsobiť glaukóm, jej brat naň oslepol. Jej komplikácie už boli také, že ju odoslala lekárka sem.

V minulosti sa vložil implantát do oka, aby sa znížil vnútro očný tlak. Dnes je implantát menší a veľmi jednoducho jedným rezom ho vedia lekári vložiť do oka. "Operácia zeleného zákalu je riziková oproti klasickej, ktorú používame do teraz. Volá sa trabekulektomia, keďže sa osvečili výsledky. Operácie prebiehajú vo väčšine prípadov bez komplikácií," uviedol Petr Kolář, prednosta očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a  Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Vďaka, možnosti miniaturného implantátu sa doba rekovalensencie skrátila z mesiaca a pól na 3 dni. Rez je výrazne menší a aj riziko, že operácia neprinesie efekt, sa radikálne znížilo. Pani Magdaléna sa o tejto možnosti dozvedela, že klasickú operáciu bolo možné absolvovať pred 10 rokmi. Vtedy sa po operácii zotavovala rok, teraz zopár dní. Cíti sa lepšie a necíti implantát.

Súvisiace články

Najčítanejšie