Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pri opičích kiahňach sa objavili nové, doteraz nepopísané príznaky. Napodobňujú pohlavný herpes a syfilis!
Zdielať na

Pri opičích kiahňach sa objavili nové, doteraz nepopísané príznaky. Napodobňujú pohlavný herpes a syfilis!

Archívna reportáž

Na Slovensku sú zatiaľ tri prípady opičích kiahní, navzájom nesúvisia.

Doposiaľ najväčšia štúdia odhalila úplne nové príznaky opičích kiahní, ktoré napodobňujú pohlavne prenosné infekcie. Niektorí pacienti boli prijatí do nemocnice s bolestivými genitálnymi léziami alebo ťažkosťami s prehĺtaním. Lézie alebo vredy sa môžu objaviť kdekoľvek na tele.

Symptómy, ktoré zahŕňajú genitálne lézie a vredy v ústach alebo konečníku, môžu byť závažné a viacerých pacientov museli kvôli tomu prijať do nemocnice kvôli liečbe bolesti a ťažkostiam s prehĺtaním. Vedci však varujú, že lézie alebo vredy môžu byť ľahko nesprávne diagnostikované.

Odkedy sa opičie kiahne začali rýchlo šíriť po celom svete v máji, v súčasnosti je na svete viac ako 15 000 prípadov, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu k tomu, aby prehodnotila , či ich vyhlásiť za globálnu krízu. Výskum zistil, že vírus mutuje až 12-krát rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Až 98 percent infekcií majú gayovia a bisexuálni muži. Hoci najpravdepodobnejšou cestou prenosu je sexuálny styk, vírus sa môže prenášať aj úzkym kontaktom vdýchnutím veľkých kvapôčok a potenciálne tiež cez oblečenie a iné povrchy.

Bežne hlásené príznaky zahŕňajú horúčku, bolesť hlavy, bolesti svalov, opuchnuté lymfatické uzliny, vyčerpanie a pupienky alebo pľuzgiere na tvári, v ústach a na iných častiach tela.

Najväčšia doterajšia analýza, založená na preskúmaní viac ako 500 prípadov a publikovaná v The New England Journal of Medicine (NEJM), však teraz zistila, že veľa infikovaných ľudí trpelo príznakmi, ktoré doteraz neboli uvedené v lekárskych definíciách opičích kiahní.

Odborníci z Queen Mary University of London a ďalší zo 16 krajín zapojených do výskumu tvrdia, že hneď ako je niekto diagnostikovaný, treba dohľadať jeho kontakty a izolovať ho.Tieto dva kroky sú podľa nich  kľúčom k obmedzeniu šírenia choroby, pretože vakcín je nedostatok a nové príznaky vedú k často nesprávnej diagnóze.

Začiatkom tohto mesiaca samostatný výskum publikovaný v časopise Lancet Infectious Diseases Journal tiež ukázal, že opičie kiahne môžu napodobňovať iné bežné pohlavne prenosné choroby ako sú herpes a syfilis. Štúdia tiež zistila, že štvrtina pacientov mala inú pohlavne prenosnú infekciu.

Chloe Orkin, profesorka HIV medicíny na Queen Mary University v Londýne, povedala: „Súčasné medzinárodné definície prípadov je potrebné rozšíriť, aby pridali symptómy, ktoré v súčasnosti nie sú zahrnuté, ako sú vredy v ústach, na análnej sliznici a vredy na koži. Tieto konkrétne príznaky môžu byť závažné a viesť k hospitalizácii, takže je dôležité stanoviť správnu diagnózu."

John Thornhill, konzultant pre sexuálne zdravie a HIV v Barts NHS Health Trust, povedal: „Hoci sme očakávali rôzne kožné problémy a vyrážky, zistili sme tiež, že jeden z 10 ľudí mal len jednu kožnú léziu v oblasti genitálií a 15 percent malo análny a/alebo rektálny vred.

"Tieto nové príznky môžu byť dôvodom, že infekcie opičích kiahní možno prehliadnuť alebo ľahko zameniť s bežnými sexuálne prenosnými infekciami, ako je syfilis alebo herpes." Povedal, že vírus opičích kiahní našli aj vo veľkej časti vzoriek spermií. infikovaných ľudí.

Súvisiace články