Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Trápi vás zápach z úst? Môže to byť aj priznak rakoviny
Zdielať na

Trápi vás zápach z úst? Môže to byť aj priznak rakoviny

Pravidelne absolvujte preventívne prehliadky.

Zápach z úst je nepríjemný, ale riešiteľný problém. Nazýva sa aj halitóza, no so zápachom z úst ráno po prebudení celkom nesúvisí.

Skutočnou halitózou (z latinského halitus - dýchanie a z gréckeho -osis – choroba) trpí približne 25 % populácie. Môže mať rôzne príčiny. Ranný zápach z úst je bežný a nie je problém. Je spôsobený zmenami v ústnej dutine počas spánku.

Telo v noci produkuje menej slín, na jazyku a vnútornej strane líc sa preto nahromadia odumreté bunky sliznice a rozpadové produkty organických látok. Kým spíme, baktérie využívajú tieto bunky ako potravu. Vtedy vzniká nepríjemný zápach, Potom si však stačí umyť zuby a všetko by malo byť v poriadku. 

Prečo páchne z úst?

Ak z úst nepríjemne zapácha aj po tom, ako sme si zuby umyli, ide už o reálny problém, ktorý môže mať rôzne príčiny.

  • Najčastejšie halitózu spôsobuje nesprávna hygiena ústnej dutiny. Tá má za následok vznik zubného kazu, zapálené ďasná, parodontitídu a ďalšie procesy vedúce k usadeniu baktérií. Baktérie sa postupne množia na povrchu zubov, ďasien, jazyka, pod konštrukciami starých mostíkov a koruniek a vzniká povlak.
  • Dôvodom môže byť aj jazyk. Pre baktérie je ideálnym miestom, aby si tam krásne žili a popritom vytvárali aj rôzne zapáchajúce zlúčeniny, najmä síry.
  • Ďalšou príčinou zápachu z úst môže byť nadmerná suchosť v ústach po požití väčšieho množstva alkoholu, niektorých liekov, drog, spôsobená fajčením, ale aj veľkým psychickým vypätím.
  • Halitóza môže byť aj príznakom rôznych telesných ochorení. Od infekcií horných dýchacích ciest cez chronický zápal nosovej sliznice, hrdla, prínosových dutín až po cukrovku, problémy so zažívacím traktom a onkologické ochorenia.

Ako si poradiť?

Zaujímavé je, že halitózou netrpia len dospelí, ale aj deti. Medzi základné a relatívne jednoduché spôsoby prevencie patrí dôkladná hygiena ústnej dutiny, pravidelné zubné prehliadky a riešenie problémov so zubami.
Žuvačka proti zápachu nepomáha.Nadmerné žuvanie žuvačiek môže byť sprevádzané pálením záhy, bolesťami brucha, hnačkami a ďalšími nepríjemnými symptómami. Zmysel žuvania žuvačky je iba v odstránení zvyškov jedla z ústnej dutiny. Na liečbu halitózy však nefunguje.“

Čo skutočne pomôže pri zápachu z úst?

1. Dôkladné čistenie zubov minimálne ráno a večer.
2. Dočisťovanie zubov a medzizubných priestorov zubnými niťami a medzizubnými kefkami.
3. Používanie škrabky na jazyk.
4. Vyplachovanie úst ústnou vodou.
5. Pitie dostatočného množstva nealko tekutín, najmä vody.
6. Pravidelné zubné prehliadky.
7. Vyhýbanie sa fajčeniu, pitiu alkoholu a strave, ktorá spôsobuje nepríjemný zápach (cibuľa, cesnak, surové mäso...).
8. Ak nie je príčina halitózy v ústnej dutine, treba sa zamerať na diagnostiku a adekvátnu liečbu vyvolávajúcej príčiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie