Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nový liek na popôrodnú depresiu s rýchlym účinkom je v USA pred schválením
Zdielať na

Nový liek na popôrodnú depresiu s rýchlym účinkom je v USA pred schválením

Archívna reportáž

Popôrodná depresia je vážna diagnóza

Farmaceutické spoločnosti Sage Therapeutics a Biogen oznámili, že predložili Americkému úpre kontrolu potravín a liečiv(FDA) na prioritné preskúmanie liek, ktorý by mohol zmeniť spôsob liečby popôrodnej depresie.

Liek zuranolon, by sa užíval raz denne počas dvoch týždňov a mohol by nahradiť inú liečbu popôrodnej depresie, ktorej trvá oveľa dlhšie,kým zaúčinkuje. Vzhľadom na to, že FDA udelila žiadosti prioritné posúdenie, liek môže byť schválený tento kalendárny rok.

„Väčšina súčasných schválených terapií účinkuje až po týždňoch či mesiacoch. Sme odhodlaní napredovať v liečbe, ktorá by mohla pomôcť lekárom a pacientom rýchlym riešením symptómov depresie,“ uviedla v tlačovej správe Laura Gault, MD, hlavná lekárka v Sage. "Veríme, že zuranolon, ak bude schválený, by mohol lekárom ponúknuť nový spôsob liečby pacientov."

Približne jedna z ôsmich žien pri pôrode v USA má popôrodnú depresiu, čo je asi 500 000 ročne, uviedli farmaceutické spoločnosti. Tabletka sa môže použiť aj na liečbu inej závažnej depresívnej poruchy, ktorá je diagnostikovaná u približne 14 miliónov ľudí ročne.

Klinická štúdia s 200 ženami s popôrodnou depresiou zistila, že depresia sa znížila u približne 26,5% z nich za tri dni, keď užívali zuranolon, v porovnaní s 12,5% žien, ktoré dostali placebo. Za dva týždne sa tieto čísla zvýšili na 57 % u tých, ktorí dostávali zuranolon a 38,9 % u tých, ktorí dostali placebo.

V roku 2019 FDA schválil liek Sage Therapeutics, ktorý bol prvým antidepresívom špeciálne navrhnutým pre popôrodnú depresiu, informoval The Boston Globe. Tento liek, Zulresso, bol podaný intravenózne a bol komerčným neúspešný kvôli jeho vysokej cene, približne 34 000 dolárov na pacienta, uviedol The Globe .

Efektivita lieku Zulresso však motivovala farmaceutické spoločnosti, aby začali nový výskum popôrodnej depresie, ktorá bola roky často nedostatočne študovaná, uviedol The Globe.

Súvisiace články

Najčítanejšie