Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rýchly krvný test môže odhaliť nebezpečné komplikácie tehotenstva
Zdielať na

Rýchly krvný test môže odhaliť nebezpečné komplikácie tehotenstva

Hrozbou v tehotenstve je aj toxoplazmóza.

Vedci zistili, že baktérie v čreve tehotných žien vylučujú transmastné kyseliny s krátkym reťazcom. Ich znížené hladiny môžu poukazovať na hroziace vážne ťažkosti v tehotenstve.

Podľa nového výskumu je teraz možné včasné príznaky smrteľných tehotenských komplikácií zistiť prostredníctvom zmien v čreve a vopred ich zistiť skríningom pomocou rýchleho krvného testu vyvinutého univerzitou Ningbo v Číne.

Test dokáže odhaliť stavy ohrozujúce život tehotnej ženy či plodu ako je preeklampsia, gestačný diabetes, ako aj stav pečene nazývaný intrahepatálna cholestáza.

Z doteraz neznámych dôvodov tehotenstvo ovplyvňuje črevný bióm a vedci túto skutočnosť využili, aby pomohli indikovať tieto tri tehotenské komplikácie.

Preeklampsia postihuje až sedem percent tehotenstiev a každoročne zabíja viac ako 500 000 plodov na celom svete. Vyznačuje sa vysokým krvným tlakom. Tehotenská cukrovka postihuje až 10 percent a vystavuje deti riziku cukrovky 2. typu a závažné ochorenie pečene, intrahepatálna cholestáza, so sebou nesie takmer sedempercentný nárast perinatálnej smrti.

Hoci ich príčiny ešte nie sú úplne známe, včasná diagnostika a liečba sú kľúčom k tomu, aby sa zabránilo tomu, že všetky tri tieto tehotenské komplikácie budú mať celoživotné následky alebo smrť matky či dieťaťa.

Dr Rongrong Xuan, hlavný autor, povedal: "Analyzovali sme distribúciu mastných kyselín s krátkym reťazcom počas normálneho tehotenstva a tiež pri troch špecifických typoch komplikácii tehotenstva: gestačného diabetu, preeklampsie a intrahepatálnej cholestázy."

Dr Xuan vysvetlil, že analyzované mastné kyseliny s krátkym reťazcom sú „metabolické produkty“ prirodzene sa vyskytujúcich baktérií v čreve a „môžu byť potenciálne použité ako markery komplikácií tehotenstva“.

„Toto je prvá retrospektívna štúdia, ktorá spája mastné kyseliny s krátkym reťazcom s rizikami troch typov komplikácií tehotenstva. Môže to byť základ pre prevenciu chorôb súvisiacich s tehotenstvom v budúcnosti," dodal.

Všetky ohrozené ženy mali jedno spoločné

V štúdii tím skúmal 112 žien, aby zistil, či zmeny hladín mastných kyselín s krátkym reťazcom, známych ako metabolity, môžu byť znakom komplikácií tehotenstva. Súbor bol rozdelený do štyroch skupín – tie, ktoré mali zdravé tehotenstvo, tie, u ktorých bola diagnostikovaná preeklampsia, gestačný diabetes alebo intrahepatálna cholestáza.

Z doposiaľ neznámych dôvodov tehotenstvo ovplyvňuje črevný bióm a vedci túto skutočnosť využili, aby pomohli určiť jednu z týchto troch tehotenských komplikácií. U každej ženy odobrali anamnézu a vzorky krvi sa analyzovali na hladiny siedmich mastných kyselín s krátkym reťazcom: kyseliny octovej, propiónovej, maslovej, izomaslovej, izovalérovej a hexánovej.

Medzi mastnými kyselinami s krátkym reťazcom, najmä  v kyseline izomaslovej, sa objavilo niekoľko silných biomarkerov – prítomných vo všetkých troch skupinách, u ktorých sa vyskytli komplikácie.
Vedci, ktorí štúdiu zverejnili v časopise Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, naznačili, že posledné dve môžu byť spôsobené dyslipidémiou, nerovnováhou lipidov v krvi.

Vedci dospeli k záveru, že nižšie hladiny mastných kyselín s krátkym reťazcom u žien s intrahepatálnou cholestázou môžu byť spôsobené nedostatkom flóry žijúcej v črevnom bióme a kyselina hexánová môže byť spojená so súvisiacim zápalom.

Ženy s diagnózou intrahepatálnej cholestázy mali oveľa nižšie hladiny každej mastnej kyseliny s krátkym reťazcom. Ich hladina kyseliny hexánovej tiež jasne zodpovedala ich chorobe.  Výskum je potrebné rozšíriť o účinky na životný štýl a otestovať ho na klinické použitie.

Súvisiace články

Najčítanejšie