Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bojujte proti depresii aj jedlom: Týchto 8 potravín vám zlepší náladu
Zdielať na

Bojujte proti depresii aj jedlom: Týchto 8 potravín vám zlepší náladu

Archívna reportáž

Ako zachovať vitamíny v jedle?

Niektoré jedlá majú v sebe látky, ktoré zlepšujú náladu a pomôžu vám cítiť sa lepšie a nepodliehať až tak depresívnym náladám. Iným sa však treba naopak vyhnúť. Ktoré pomôžu proti skleslosti?

1/8 Mlieko

Je to dobrý zdroj vitamínu D. Ak máte vo svojom tele veľmi nízke hladiny tejto živiny, môže to niekedy spôsobiť depresiu. Jedna nórska štúdia zistila, že ľudia, ktorí užívali doplnok vitamínu D, boli o rok neskôr menej depresívni ako tí, ktorí tak neurobili. Nemáte radi mlieko? Zvýšte hladinu vitamínu D vo svojej strave obohatenými cereáliami, džúsmi a konzervovanými rybami.

2/8 Morčacina

Morčacie mäso obsahuje tryptofán, ktorý vaše telo používa na výrobu sérotonínu. Vedci tvrdia, že ide o chemickú látku v mozgu, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri depresii. V skutočnosti niektoré antidepresíva fungujú tak, že sa zameriavajú na spôsob, akým váš mozog využíva sérotonín. Rovnaký účinok na zlepšenie nálady môžete získať zo sójových bôbov.

3/8 Brazílske para orechy

Tieto orechy sú bohaté na selén, ktorý pomáha chrániť vaše telo pred drobnými, škodlivými časticami nazývanými voľné radikály. Jedna štúdia zistila, že mladí ľudia, ktorí nemali dostatok tejto živiny vo svojej strave, mali väčšiu pravdepodobnosť depresie. Vedci však priamo netvrdia, že nízky obsah selénu spôsobuje depresiu. Len jeden brazílsky orech obsahuje takmer polovicu vašej dennej potreby minerálu, takže dávajte pozor, aby ste ich nezjedli priveľa. Medzi ďalšie potraviny s týmto minerálom patrí hnedá ryža, chudé hovädzie mäso, slnečnicové semienka a morské plody.

4/8 Mrkva

Je plná betakaroténu, ktorý môžete získať aj z tekvice, špenátu a batatov. Štúdie spájajú túto živinu s nižšou úrovňou depresie. Nie je dostatok dôkazov, aby sa dalo povedať, že betakarotén môže zabrániť depresívnej poruche, ale nemôže uškodiť, ak do svojej stravy pridáte viac tejto zeleniny.

5/8 Mušle 

Tieto obľúbené morské plody sú dobrým zdrojom vitamínu B12. Niektoré štúdie hovoria, že ľudia s nízkou hladinou vitamínu majú väčšiu pravdepodobnosť depresie. Môže sa stať, že jeho nedostatok spôsobuje nedostatok látky nazývanej s-adenozylmetionín (SAM), ktorú váš mozog potrebuje na spracovanie iných chemických látok ovplyvňujúcich vašu náladu. Ak hľadáte iné potraviny s obsahom B12, skúste chudé hovädzie mäso, mlieko a vajcia.

6/8 Káva

Prísun kofeínu môže byť povzbudením, ktoré vám pomôže cítiť sa aktívnejší. Ale ak máte popôrodnú depresiu alebo panickú poruchu, niektoré štúdie naznačujú, že káva môže zhoršiť vaše príznaky. Iní vedci tvrdia, že šálka kávy môže znížiť vaše riziko depresie, hoci mechanizmus účinku nepoznajú.

7/8 Listová zelenina 

Je nabitá folátom, ktorý vaše mozgové bunky potrebujú, aby dobre fungovali, a ktorý môže pomôcť chrániť pred depresiou. Výrobcovia potravín pridávajú tento vitamín, tiež známy ako B9, do obohatených obilnín, ako sú cestoviny a ryža. Môžete ho získať aj zo šošovice, lima fazule a špargle.

8/8 Losos

Táto a ďalšie ryby ako sleď a tuniak majú vysoký obsah polynenasýtených tukov. Vedci si myslia, že vám môžu pomôcť v boji proti depresii. Jeden typ týchto tukov, nazývaný omega-3 mastné kyseliny, môže pomôcť mozgovým bunkám používať chemikálie, ktoré môžu ovplyvniť vašu náladu. Niekoľko malých štúdií ukazuje, že ľudia, ktorí nemali depresiu, mali vyššie hladiny omega-3 ako ľudia s poruchou nálady.

Ak máte depresívnu náladu, toto si určite nedávajte 

1/2 Alkohol

Mohlo by sa zdať, že alkohol vám pomôže zbaviť sa starostí alebo sa budete cítiť viac spoločensky. Väčšinou je však najlepšie, ak víno, pivo a miešané nápoje pijete len s mierou. Po užití alkoholu sa môžete cítiť lepšie, ale nadmerné pitie môže časom zhoršiť príznaky depresie, pretože alkohol znižuje aktivitu vášho mozgu. Môže tiež znížiť účinnosť antidepresív.

2/2  Fastfood

Môže to byť rýchle a sýte, ale tieto spracované potraviny môžu zhoršiť vašu náladu. Vedci skúmali, ako strava s vysokým obsahom cukru, jednoduchých sacharidov a mastných jedál ovplyvňuje to, ako sa cítite. Mnohí našli určitú súvislosť medzi týmito nezdravými jedlami a depresiou. Zvoľte radšej vyváženú stravu s množstvom ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a chudých bielkovín.

Súvisiace články

Najčítanejšie