Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj naše telo smúti. Toto je 7 spôsobov, ako vám to dá najavo
Zdielať na

Aj naše telo smúti. Toto je 7 spôsobov, ako vám to dá najavo

O imunitu sa treba starať

Smútok sa temer vždy odrazí aj na našom tele. Ak sa časom bolesť duše zmierni, telesné ťažkosti zvyčajne ustúpia. Postarajme sa dovtedy aj o naše telo, ak máme na to silu.

Spánok

Poruchy spánku bývajú po strate blízkej osoby veľmi časté. Smútiaci ľudia nemôžu zaspať, alebo sa často budia, prežívajú nočnú úzkosť či nočné mory. Pomôcť môže relaxačný teplý kúpeľ vo vani, bylinkový čaj na ukľudnenie, relaxačná hudba pred spaním. Ak sú poruchy spánku dlhodobé, vyhľadajte odbornú pomoc – lekára aj psychológa.

Únava

Niekedy sa bolesť duše prejaví veľkou únavou. To, čo sme pred tým zvládali sa zdá byť veľmi namáhavé. Únava odráža hĺbku bolesti duše. Skúste nájsť silu k malej zmene: krátkej 5-10 min prechádzke, teplému kúpeľu vo vani, zavolajte jednému človeku, ktorého máte radi, objednajte si jedlo, ktoré ste mali radi.

Búšenie srdca a bolesti na hrudi

Dlhodobý stres a zvýšené hladiny stresových hormónov v krvi zvyšujú krvný tlak a môžu vyvolať pocity bušenia, tlaku až bolesti na hrudi. Zhlboka dýchajte a pokúste sústrediť sa na okolie.

Zmena hmotnosti

Ľudia reagujú na stratu blízkej osoby rôzne. Niektorí stratia chuť do jedla a schudnú, iných bolesť núti viac jesť a naopak priberú. Pokúste sa jesť málo a často a dbať na to, aby jedlo bolo výživné a zdravé.

Zmeny vlasov

Smútok znamená záťaž nielen pre dušu, ale pre telo. Vlasy sa stávajú jemnejšie, rýchlejšie šedivejú, viac vypadávajú. Keď sa smútok zmierni, rast vlasov sa upraví.

Znížená imunita

Dlhodobý stres vedie k poklesu imunity a častejšiemu výskytu infekcií. Smútiaci ľudia častejšie trpia infekciami dýchacích ciest (nádcha, kašeľ, zápaly dutín a pod.).

Zhoršenie chronických ochorení

Ak pred stratou blízkej osoby človek trpel inou chronickou chorobou (vysoký krvný tlak, bolesti chrbta, cukrovka, kožné choroby a pod.), veľmi často sa tieto choroby zhoršia.

Súvisiace články