Jasno
32°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Zdravotná poisťovňa nechce preplácať liek pre choré novorodeniatka
Zdielať na

Zdravotná poisťovňa nechce preplácať liek pre choré novorodeniatka

BRATISLAVA / Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera podala žalobu na súd s preplácaním lieku pre choré deti zo zdravotného poistenia. Liek sa z verejného zdravotného poistenia prepláca od začiatku tohto roka, zdravotné poisťovne s tým ale nesúhlasia.

"Keďže sme presvedčení, že zaradenie lieku Zolgensma do Zoznamu kategorizovaných liekov neprebehlo v súlade s pravidlami, podali sme správnu žalobu na súd. Do jeho rozhodnutia sa k tejto veci nechceme bližšie vyjadrovať," píše sa v stanovisku PR manažér Dôvery, Matej Štepianský.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ich námietky koncom minulého roka odmietla. Ozrejmila, že proti rozhodnutiu sa už nemôžu podávať námietky, ale je preskúmateľné súdom.

Liek je pre vážne choré novorodeniatka

Spinálna muskulárna atrofia je vrodená, geneticky podmienená choroba, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje vývoj dieťaťa. Detskí pacienti s týmto ochorením sú v priebehu prvých šiestich mesiacov od narodenia odkázaní na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie a prijímanie stravy pomocou hadičky cez kožu rovno do žalúdka.

Od mája 2020 Európska agentúra pre lieky schválila na liečbu a použitie jednorazovej génovej liečby liekom Zolgensma, ktorý sa podáva priamo do žily.

Súvisiace články

Najčítanejšie