Jasno
14°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Krátke „mikroprechádzky“ by mohli zlepšiť zdravie, tvrdí štúdia
Zdielať na

Krátke „mikroprechádzky“ by mohli zlepšiť zdravie, tvrdí štúdia

Chôdza v úsekoch 10 až 30 sekúnd môže spáliť viac kalórií ako nepretržitá chôdza na rovnakú vzdialenosť.

Krátke „mikroprechádzky“ trvajúce len 10 sekúnd by mohli byť zdraviu prospešné , naznačil nový výskum. Štúdia vedcov z Milánskej univerzity zistila, že keď ľudia kráčajú v 10 až 30-sekundových úsekoch s prestávkami medzi nimi, spotrebujú viac energie a spália viac kalórií, ako keby neustále kráčali rovnakú vzdialenosť. Dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnili na výskume, chodili rôzne dlho, vrátane krátkych prestávok s prestávkami trvajúcimi niekoľko minút a chôdze dlhšie, až štyri minúty.

Biológovia zistili, že tieto „mikroprechádzky“ spotrebovali až o 60 percent viac energie ako dlhšie epizódy chôdze, a to aj napriek tomu, že prechádzky prešli rovnakú vzdialenosť. Vynakladanie väčšieho množstva energie vedie k spáleniu väčšieho množstva kalórií.

Dospelí ľudia by sa mali venovať aspoň 150 minút aktivite strednej intenzity týždenne alebo 75 minút intenzívnej intenzity týždenne. „Keď kráčame kratšie úseky, spotrebujeme viac energie a spotrebujeme viac kyslíka na prekonanie rovnakej vzdialenosti,“ povedal pre The Guardian doktor Luciano, prvý autor štúdie .

"Je to ako mať auto, ktoré počas prvých kilometrov spotrebuje viac paliva ako neskôr. Aj keď chôdza na krátke úseky nie je napríklad v kancelárii možná, podľa dr. Luciana štúdia ukazuje, aké dôležité je vstať a pohnúť sa, aby ste nesedeli dlhší čas – aj keď prejdete len od stola do kuchyne."

Výskum o tom, koľko krokov by ľudia mali urobiť za deň, je v súčasnosti nejasný. Zatiaľ čo množstvo štúdií poukazuje na výhody chôdze určitého počtu krokov za deň, odborník na chôdzu Dr Elroy Aguiar pre britdký denník The Independent povedal: „Štúdie ukázali, že množstvo krokov nie je dôležité, pokiaľ ich neurobíte s vyššou intenzitou. Odporúča dodržiavať vyšší denný počet krokov a rýchlejšiu kadenciu chôdze. Ľudia však podľa neho nemusia prejsť 10 000 krokov denne, Výskum naznačuje, že stačí okolo 7 000 až 8 000 krokov za deň, a časť z nich by malo byť tvoriť 20 až 30 minút chôdze rýchlosťou 100 až 130 krokov za minútu alebo rýchlejšie," dodal doktor Aguiar. To by bola najefektívnejšia kombinácia." Hoci povedal: „Neexistuje žiadna hranica toho, koľko krokov je pre vás dobrých alebo zlých – čím viac krokov spravíte, tým lepšie.“

Súvisiace články

Najčítanejšie