Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Liek Ozempic na cukrovku a chudnutie by mohol pomáhať aj alkoholikom a narkomanom
Zdielať na

Liek Ozempic na cukrovku a chudnutie by mohol pomáhať aj alkoholikom a narkomanom

Liek Ozempic používaný pri cukrovke 2. typu by podľa novej štúdie mohlo byť prínosom pre ľudí s problémami s alkoholom. Vedci zistili, že užívanie lieku viedli k o 50 percent nižšej miere intoxikácie alkoholom u ľudí, ktorí ho užívali, v porovnaní s ľuďmi, ktorí ich nemali predpísané. Ich štúdia, publikovaná v časopise Addiction, tiež zistila, že užívanie drog mimo označenia môže pomôcť aj ľuďom závislým na opioidoch-napríklad na heroíne.

Výskumníci sa zamerali na lieky s inzulínotropným polypeptidom (GIP) závislým od glukózy, ktoré podľa nich zahŕňajú obchodnú značku Mounjaro a/alebo agonisty receptora glukagónu podobného peptidu-1 (GLP-1 RA), ktoré podľa nich zahŕňali liek Ozempic.

Zdravotní experti naznačili, že tieto lieky môžu obmedziť závislosť, pretože pôsobia na chuť do jedla, ale aj na časti mozgu, ktoré pomáhajú udržiavať návykové správanie. Štúdia prichádza po mnohých štúdiách, ktoré konštatovali zdravotné prínosy spojené s chudnutím a liekmi na cukrovku 2. typu , vrátane zlepšených srdcových výsledkov a dlhšej priemernej dĺžky života.

Najnovšia štúdia, ktorú viedla Loyola University Chicago v USA, skúmala expertov 503 747 ľudí s poruchou užívania opiátov v anamnéze, z ktorých 8 103 malo predpis na GLP-1 RA alebo GIP. Štúdia zistila, že ľudia s touto poruchou, ktorí mali predpis GLP-1 RA alebo GIP, mali o 40 percent nižšiu mieru predávkovania opiátmi v porovnaní s tými, ktorí predpis nemali. Štúdia tiež sledovala 817 309 ľudí s anamnézou poruchy užívania alkoholu, z ktorých 5 621 malo predpis na GLP-1 RA alebo GIP. Zistilo sa, že alkoholici, ktorí mali predpis GLP-1 RA alebo GIP, mali o 50 percent nižšiu mieru intoxikácie alkoholom v porovnaní s tými, ktorí predpis nemali. Autori uviedli, že ich výsledky ukázali, že tieto lieky „by sa mali skúmať ako nová možnosť farmakoterapie“ pre ľudí so závislosťou od alkoholu a opiátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie