Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Kardiologička: Ak máte kolísavý alebo vysoký krvný tlak, neskáčte do vody!
Zdielať na

Kardiologička: Ak máte kolísavý alebo vysoký krvný tlak, neskáčte do vody!

Záchranár radí ako sa správať v horúčavách

Ľudom s kolísavým či vysokým krvným tlakom sa počas leta neodporúča skákať rozhorúčeným do vody. Upozornila na to odborníčka - vedúca kardiologička Oddelenia kardiochirurgie Národného ústavu srdcovovcievnych chorôb (NÚSCH) MUDr. Eva Bučeková, PhD.

”V horúčavách si organizmus reguluje teplotu tela rozšírením periférnych ciev a následným potením. Vo vode studenšej ako vzduch sa cievy stiahnu a tlak môže prudko stúpnuť,” vysvetlila lekárka. Podotkla, že ľudia s artériovou hypertenziou sú rizikovejší ako ľudia s normálnou cievnou reaktivitou.
Horúčavy a potenie môžu podľa nej znížiť krvný tlak. Ľudia, ktorí sa dlhodobo liečia na vysoký tlak, by v takom prípade mali navštíviť lekára. "Aby lieky upravil. Nie, že si človek doma v horúčavách nameria nižší tlak a vynechá preto lieky," doplnila.
Pi chronickom ochorení akým je vysoký krvný tlak je podľa MUDr. Bučekovej dôležitá trvalá a dlhodobá liečba na ochranu a udržanie kvality života. V súvislosti aj s inými kardiovaskulárnymi ochoreniami sa treba podľa nej vyhýbať pobytu vonku medzi 11.00 a 15.00 h. " Lieky na krvný tlak menia množstvo a distribúciu tekutiny v cievnych stenách, a tak ovplyvňujú jeho výšku,"ozrejmila. Ak krvný tlak začne v horúčavách prusko stúpať, treba sa napiť vody, ktorá krv zriedi a pomôže jej lepšie prúdiť v tele. 

Súvisiace články

Najčítanejšie