Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
11 faktov o ovocí a zelenine, ktoré vás poriadne prekvapia
Zdielať na

11 faktov o ovocí a zelenine, ktoré vás poriadne prekvapia

Týždenne by sme mali zjesť až 30 druhov rastlín.

Myslíte si, že o ovocí a zelenine viete všetko? Možno budete prekvapení.

1/11 Papriky sú ovocie

Prekvapený? Vedci definujú ovocie ako časť rastliny, ktorá sa vyvíja z kvetu a má semená. To znamená, že paprika - spolu s tekvicou, uhorkami a melónom - sú ovocie. Je len na vás, či niektorú z týchto položiek zahrniete do svojho budúceho ovocného šalátu alebo nie.

2/11 Banány sú bobule

Skutočné bobule sú ovocie, ktoré sa vyvíja z jedného kvetu a jedného vaječníka. Vaječník je ženská časť kvetu. To znamená, že hrozno, kivi a dokonca aj banány sú bobule.

3/11Najlepšie je pripraviť brokolicu na pare

Ak sa snažíte znížiť hladinu cholesterolu, sparte si brokolicu – pomôže vám to ešte viac znížiť jeho hladinu. Surová brokolica však obsahuje protirakovinové zlúčeniny. Pri rozdelení po častiach majú ružičky o niečo viac živín ako stonky. A listy, ktoré väčšina ľudí vyhodí, obsahujú niektoré živiny, ktoré sa nenachádzajú ani v stonke, ani v ružičkách.

4/11 Avokádo je ovocie

Avokádo má semená, takže je plodom. Má veľa tuku, ale práve toho dobrého, ktorý znižuje cholesterol. Krémové ovocie tiež pomáha vášmu telu absorbovať živiny z iných produktov, ako sú paradajky.

5/11 Zemiaky: najlepší zdroj draslíka

Draslík potrebujeme na posilnenie svalov a kontrolu krvného tlaku. Banány majú vysoký obsah draslíka, no nie sú tým najlepším zdrojom. Prečo radšej neskúsiť zemiaky, ktoré majú viac draslíka? Neobsahujú žiaden tuk a sú tiež dobrým zdrojom vitamínov a železa.

6/11 Paradajky sú ovocie aj zelenina

Paradajky sú ovocie. Ale podľa zákona je to zelenina. V roku 1800 prístav v New Yorku zdanil zeleninu, ale nie ovocie. Dovozca, ktorý chcel znížiť náklady, sa obrátil na súd a tvrdil, že jeho paradajky sú ovocie. Prípad sa dostal až na Najvyšší súd, ktorý rozhodol, že v „bežne“ sú produkty, ktoré sa často podávajú s mäsom alebo rybami, zelenina. Muž teda musel zaplatiť daň z paradajok.

7/11 Figy majú toľko vápnika ako mlieko

Snažíte sa získať zo stravy viac vápnika? Namiesto naliatia ďalšieho pohára mlieka môžete siahnuť po miske s ovocím. Figy majú vysoký obsah vápnika. Šálka ​​sušených má toľko vápnika ako rovnaké množstvo mlieka. A na rozdiel od mlieka sú figy aj skvelým zdrojom vlákniny. Ale nepreháňajte to. Obsahujú veľa cukru a kalórií.

8/11 Černice nie sú naozaj bobule

Nenechajte sa oklamať ich menami. V rastlinnom svete černice, maliny a dokonca ani jahody nie sú bobule, ale zhluky drobných jednotlivých plodov, ktoré rástli spolu.

9/11 Kivi tromfne pomaranče v obsahu vitamínu C

Kivi obsahuje najviac živín spomedzi ovocia. Má dvakrát viac vitamínu C ako pomaranč a je ďalšou alternatívou banánov s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom soli. Je plné ďalších vitamínov, minerálov a živín prospešných pre srdce.

10/11 Jablká sú bratranci ruží

Jablká sú dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C. Keď do neho zahryznete, všimli ste si jeho sladkú vôňu? Jablká, hrušky, čerešne a slivky sú len niektoré z ovocia, ktoré pochádza z rovnakého rodokmeňa ako ruža.

11/11 Baby karotky nie sú maličké mrkvičky

Tie roztomilé malé mrkvičky vo vrecúškach v obchode s potravinami nie sú baby zelenina. Sú rezané z dospelých odrôd, ktoré sú sladšie a tenšie ako tradičná mrkva.

Súvisiace články

Najčítanejšie