Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak chceme mať kvalitnejší personál, musíme zdvihnúť platy, uviedol neurochirurg Benedikt Trnovec
Zdielať na

Ak chceme mať kvalitnejší personál, musíme zdvihnúť platy, uviedol neurochirurg Benedikt Trnovec

BRATISLAVA / Chceme len upriamiť pozornosť na všetky problemy v zdravotníctve, hovoria lekári, ktorí podali výpovede. Či majú lekári vysoké platy a ako vnímajú rokovania si môžete prečítať v rozhovore s neurochirurgom Benediktom Trnovcom.

Prečo ste podali výpoveď? 

Chcel som, aby sa upriamila pozornosť na problémy v zdravotníctve. Výpovede podali všetci lekári na našej klinike, okrem kolegu, ktorý bol v skúšobnej lehote. Suhlasíme aj s tým, aby sa zdvihli platy aj sestričkám, pretože Slovensko nie je v tejto veci konkurencieschopné. Ak chceme mať kvalitnejší personál, musíme zdvihnúť platy tým, ktorí tu sú. 

 Aké situácie, z dôvodu nedostatku personálu, nastávajú u vás na oddelení? 

Veľmi sa nás to dotýka, my sme operačné oddelenie a nie sme pánmi situácie, pretože sme odkázaní na anesteziológov. Momentálne nestíhame operovať pacientov, pretože sme mladé pracovisko, ale zároveň robíme niektoré výkony na Slovensku len my. To znamená, že nápor vôbec nezvládame. 

Do akej miery odkladáte operácie? 

Máme dve operačné sály, ale fungujeme len na jednej, pretože je nedostatok anesteziologických sestier. Pokročil čas a my máme stále problém naplniť prevádzku. 

Vy ste stiahli výpovede. Je to kvôli spomínanému dôvodu? 

Niekto tu musí ostať, a tak sme sa aj dohodli, aby sme dokázali zabezpečiť základnú prevádzku. Momentálne sme v takej situácii, že potrebujeme aj dve operačné sály, preto potrebujeme niekoho, kto to vie chirurgicky zabezpečiť aj z našej strany. 

Ako to teda je s platmi? 

Máme vysoké platy už aj teraz, ale ony sú preto vyššie, pretože ja mám oproti iným ľuďom dvojnásobný pracovný čas. Nominálna hodnota sa môže zdať vysoká, ale ja mám odrobenú dvojnásobnú hodinovú štruktúru a nehovoriac o práci, ktorú mi nikto nezaplatí aj mimo môjho pracovného času. Práca je stále prítomná, aj keď fyzicky nie som v ambulancii. Ide to na úkor môjho voľného času a rodiny. Musíme ale akceptovať aj to, že sme v slobodnom európskom priestore, tým pádom, akú zdravotnú starostlivosť si nakúpime, takú budeme mať. My platíme ľudí ako v spodnej triede a pritom vyžadujeme päťhviezdičkový hotel. 

Ako to bude vyzerať po 1. decembri ak nepríde k dohode? 

Ostane tu malý operačný tím, ktorý bude zabezpečovať neurochirurgickú činnosť. Radi by sme pokračovali vo svojej práci, pretože už teraz máme nápor pacientov. Problémom sú anesteziológovia, pretože väčšina z nich dali výpovede. Ak nebudeme mať pacientov v narkóze, nevieme operovať. 

Zatiaľ neviete, či budete pokračovať po uplynutí lehoty? 

Momentálne nevieme, čo bude. Už máme naplánované aj operácie a uvidíme, či budeme môcť operovať 

Súvisiace články