Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prekvapivé veci, ktoré môžu ublížiť vašim obličkám: Dva druhy nápojov ich môžu veľmi poškodiť!
Zdielať na

Prekvapivé veci, ktoré môžu ublížiť vašim obličkám: Dva druhy nápojov ich môžu veľmi poškodiť!

Archívna reportáž

Pozor aj na chemikálie.

Viete, čo vašim obličkám ubližuje a môže ich to poškodiť?

1/12  Jete príliš veľa bielkovín

Proteíny sú nevyhnutné pre zdravú výživu. Ale ak vaše obličky nefungujú normálne, prílišná konzumácia bielkovín ich môže preťažiť. Informujte sa u svojho lekára. Možno budete musieť jesť len malé porcie rôznych druhov bielkovín. Dobrými zdrojmi sú vajcia, ryby, fazuľa a orechy.

2/12  Príliš solíte 

U niektorých ľudí môže príliš veľa soli v strave zvýšiť krvný tlak a urýchliť poškodenie obličiek. Môže to tiež viesť k obličkovým kameňom, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, silnú bolesť a problémy s močením.

3/12 Fajčíte

Nielenže fajčenie môže zhoršiť vysoký krvný tlak a cukrovku 2. typu - dve hlavné príčiny ochorenia obličiek - ale môže tiež meniť účinok liekov používanými na ich liečbu. Tiež spomaľuje prietok krvi obličkami a môže spôsobiť zhoršenie stavu obličiek u ľudí, ktorí už ochorenie obličiek majú.

4/12 Pijete alkohol

Silní chronickí pijani môžu zvýšiť riziko chronického ochorenia obličiek. Ale pozor, aj jediný "flám", počas ktorého vypijete viac ako štyri alebo päť nápojov za menej ako 2 hodiny, môže niekedy spôsobiť „akútne poškodenie obličiek“. To môže viesť k vážnemu poškodeniu obličiek a možno budete dokonca potrebovať dialýzu - počas ktorej stroj pomáha vykonávať časť práce vašich obličiek. Jedným problémom však je, že dialýza je zvyčajne zriedkavou možnosťou pre pijanov.

5/12 Pijete nápoje s umelými sladidlami

Ak pijete dve alebo viac diétnych limonád denne, môžete mať väčšiu pravdepodobnosť ochorenia obličiek. V jednej štúdii mali ženy, ktoré pili tieto nápoje, ktoré po 20 rokoch fungovali o 30 % horšie  v porovnaní s inými ženami. Nápoje sladené cukrom nemali rovnaký účinok.

6/12 Pijete málo vody

Vaše obličky potrebujú vodu, aby správne fungovali. Nedostatočný príjem - najmä ak sa to stáva často - môže spôsobiť poškodenie obličiek. Ako zistíte, či pijete dostatok vody? Váš moč by malo byť svetložltý.

7/12 Užívate veľa liekov proti bolesti

Pravidelne užívané veľké množstvá voľne predajných liekov proti bolesti - acetaminofén, aspirín, naproxén a ibuprofén - alebo predpis NSAID Celebrex (celecoxib) môžu poškodiť vaše obličky. To však nemusí nutne znamenať, že si to musíte vynaložiť. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, čo užívate a koľko, aby ste zistili, či nebudete potrebovať inú možnosť.

8/12 Beriete nelegálne drogy

Užívanie kokaínu, heroínu alebo metamfetamínu môže spôsobiť poškodenie obličiek rôznymi spôsobmi. Niektoré z týchto drog môžu tiež viesť k vysokému krvnému tlaku - jednej z hlavných príčin ochorenia obličiek.

9/12  Príliš veľa cvičíte

Príliš dlhé cvičenie môže spôsobiť rabdomyolýzu, stav, pri ktorom sa poškodené svalové tkanivo veľmi rýchlo rozpadá. Do krvi sa tak dostanú látky, ktoré môžu poškodiť obličky a spôsobiť ich zlyhanie. Nepreháňajte to. Zvyšujte náročnosť svojich tréningov postupne – nerobte ich náhle intenzívnejšie. Ak môžete, vyhnite sa cvičeniu pri vysokej teplote a vlhkosti. Navštívte svojho lekára, ak máte bolesti svalov a tmavý moč.

10/12 Beriete anabolické steroidy

Niektorí ľudia berú anabolické steroidy - lieky, ktoré fungujú ako mužský hormón testosterón - aby získali extrémne svaly. Ale môžu tiež spôsobiť zjazvenie v tých častiachh obličiek, ktoré filtrujú krv. To môže spôsobiť, že vám opuchnú rôzne časti tela, stratíte bielkoviny v krvi a budete mať vysoký cholesterol.

11/12 Užívate lieky na pálenie záhy 

Lieky nazývané inhibítory protónovej pumpy (PPI), ktoré znižujú žalúdočnú kyselinu, môžu spôsobiť opuch obličiek, ak ich užívate dlhší čas. Niektoré štúdie naznačujú, že užívanie veľkého množstva PPI môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť dlhodobého ochorenia obličiek. Ak máte obavy, opýtajte sa svojho lekára, či by iný druh lieku na pálenie záhy, H2 blokátor, mohol byť pre vás lepší.

12/12 Dostali ste streptokokovú faryngitídu

Keď máte túto infekciu, vaše telo vytvára proteíny nazývané protilátky na boj proti nej. Ďalšie sa môžu usadiť vo filtrujúcich častiach vašich obličiek a spôsobiť ich zápal. Zvyčajne to netrvá dlho, ale poškodenie obličiek môže byť pre niektorých ľudí trvalé. Ak si myslíte, že máte streptokoka v krku, čo najskôr navštívte svojho lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie