Polojasno
10°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Máte nadváhu a chcete pomôcť svojmu srdcu? Skúste nórsku diétu!
Zdielať na

Máte nadváhu a chcete pomôcť svojmu srdcu? Skúste nórsku diétu!

Strava a pohyb sú kľúčom k zdravému srdcu

Je dávno známe, že stredomorsská strava s množstvo zeleniny, rýb a olivovým olejom pomáha zdraviu srdca. Národy žijúce v Stredomorí majú oveľa menej srdcovocievnych príhod a často sa dožívajú vysokého veku. Vedci však zistili, že podobný typ účinok má aj iný typ stravovania - takzvaná norska déta!

Nová štúdia zistila, že tradičná severská strava môže zlepšiť rizikové faktory súvisiace so srdcom, aj vtedy, keď ľudia, ktorí dodržiavajú diétu, neschudnú.

Štúdia zahŕňala 200 ľudí zo Švédska, Dánska, Islandu a Fínska, ktorí mali nadváhu; ich priemerný vek bol 55 rokov. Výskumníci ich náhodne pridelili  do dvoch skupín: jedna skupina dodržiavala tradičnú nórsku diétu a druhá mala kontrolnú diétu počas 18 až 24 týždňov, teda približne 4 mesiace až pol roka. Účastníkom tej skupiny, ktorí jedli kontrolnú diétu bolo povedané, aby jedli rafinované obilniny-   teda biely chlieb, biele cestoviny a bielu ryžu. Tiež vôbec nemali sledovať príjem ovocia a zeleniny. Všetkým bolo povedané, aby si udržali stabilnú váhu.

Testy krvi a moču odhalili, že tí, ktorí dodržiavali severskú diétu, mali nižšie hladiny cholesterolu a lepšiu kontrolu krvného cukru v porovnaní s kontrolnou skupinou. Z výsledkov tejto štúdie, ktorá bola publikovaná vo februári 2022 v časopise Clinical Nutrition.vyplyvnulo, že tradičná nórska strava má podľa všetkého podobné účinky ako oveľa známejšia stredomorská  strava. Dôvodom je zrejme množstvo zdravých omega  kyselín, ktoré táto strava obsahuje.To by vysvetľovalo aj to, prečo sa severské národy tešia dobrému zdraviu srdca a ciev.

Všetko nasvedčuje tomu, že aj nórska diéta môže výrazne podporiť chudnutie, aj keď sa nezdá, že by schudnutie účastníkov  vysvetľovalo zdravotné prínosy pozorované v tejto štúdii. Znamená to teda, že dodržiavaním nórskej diéty môžete aj schudnúť, určite však významne pomôžete svojmu srdcu  

Nórska diéta - čo by ste mali jesť?

  • celozrnné výrobky- skúste si upiecť chlieb sami 
  • bobuľové ovocie- čučoriedky, černice, maliny, skúste aj brusnice
  • repkový olej- ak už musíte niečo vypražiť, rozhodne si vyberte repkový olej, môžete si ho však dávať aj na šaláty- v rozumnom nožstve 
  • ryby - vyberajte si sladkovodné netučné ryby
  • nízkotučné mliečne výrobky- dbajte na to, aby ste nejedli prisládzané "nízkotučné" jogurty-skôr odstredené mileko a kyslú smotanu s menším množstvom tuku.   

Súvisiace články

Najčítanejšie