Jasno
Bratislava
Albína
16.12.2025
Vedci: Pitie alkoholu súvisí len s niektorými druhmi rakoviny, s touto nie
Zdielať na

Vedci: Pitie alkoholu súvisí len s niektorými druhmi rakoviny, s touto nie

Výskumníci našli súvislosti medzi niektorými druhmi rakoviny a konzumáciou alkoholu, ale nie s inými. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny uvádza, že pitie alkoholu zvyšuje riziko vzniku najmenej siedmich typov rakoviny a varuje, že aj nízke hladiny pitia zvyšujú riziko rakoviny.

Hoci sa v minulosti s pitím alkoholu spájalo viacero druhov rakoviny , vrátane rakoviny prsníka, čriev, pažeráka, pečene, úst, hrdla a hlasiviek, výskumníci z Univerzity v Cambridge a Karolinska Institute vo Švédsku uviedli, že väčšina zhromaždených dôkazov o alkohole a jeho súvislostiach s rakovinou je „observačného charakteru“- to znamená odvodená z pozorovania pacientov.

Nová štúdia, ktorá sa zameriava na gény človeka a určité rizikové faktory, teraz spochybnila genetickú súvislosť medzi alkoholom a rakovinou prsníka .

Jeden akademik uviedol, že zistenie naznačuje, že alkohol „zvyšuje riziko rakoviny iba v tých častiach tela, ktoré sú mu priamo vystavené“.

Riziko rakoviny prsníka je ovplyvnené mnohými rôznymi faktormi vrátane genetiky, životného štýlu a prostredia

Technika, známa ako Mendelova randomizácia, skúma genetické rozdiely, ktoré sú spojené s určitými vlastnosťami – v tomto prípade gény spojené s tým, či ľudia pijú viac alebo menej alkoholu. Výskumníci skúmali genetické údaje 1,4 milióna ľudí, ktorí sa zúčastnili dlhodobých štúdií vo Veľkej Británii, USA a Fínsku.

Štúdia publikovaná v časopise BMC Medicine zistila súvislosť medzi génmi spojenými s vyššou konzumáciou alkoholu a niektorými typmi rakoviny. Výskumníci uviedli, že toto zistenie naznačuje, že pitie alkoholu zvyšuje riziko rakoviny hlavy, krku, pažeráka a čriev.Ale v prípade iných druhov rakoviny boli dôkazy nekonzistentné alebo chýbali, uviedla Univerzita v Cambridgei .

Výskumný tím tiež zistil, že pri konkrétnom pohľade na súbor údajov z Veľkej Británie bola geneticky prepojená konzumácia alkoholu spojená so 44-percentným zvýšeným rizikom úmrtia na rakovinu celkovo.
„Naše vyšetrovanie potvrdzuje škodlivý vplyv konzumácie alkoholu na riziko rakoviny, ale naznačuje, že alkohol zvyšuje riziko rakoviny iba v tých častiach tela, ktoré sú mu priamo vystavené,“ povedal profesor Stephen Burgess, štatistik z oddelenia bioštatistických údajov Rady pre lekársky výskum, ktoré je súčasťou Univerzity v Cambridge a ktorý dohliadal na štúdiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie