Zatiahnuté
14°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Dá sa predísť silnej alergii na arašidy? Podľa vedcov ich stačí zaradiť včas do stravy dojčiat
Zdielať na

Dá sa predísť silnej alergii na arašidy? Podľa vedcov ich stačí zaradiť včas do stravy dojčiat

Alergie postihujú ľudí od detsva až do staroby.

Alergická reakcia na arašidy môže byť pre niektorých ľudí aj život ohrozujúca. Podľa novej štúdie by sa tomu dalo predísť diétnymi opatreniam. Pokiaľ sa výrobky obsahujúce arašidy zaradia do jedálnička deťom od dojčenského veku, mala by sa podľa vedcov znížiť pravdepodobnosť rozvoja alergie v puberte až o 71 percent. Píše o tom server BBC.

Podľa lekárov so špecializáciou na alergológiu z londýnskej King's College by sa týmto opatrením len vo Veľkej Británii znížil počet život ohrozujúcich alergických reakcií o desať tisíc prípadov za rok. Autori štúdie , ktorú zverejnil britský National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), tvrdia, že za rastúce prípady silných alergií na arašidy medzi ľuďmi môže aj to, že sa rodičia tieto plodiny obvykle obávajú svojim deťom podávať.

Kedy začať s arašidmi?

U detí, ktoré trpia ekzémami, odporúčajú lekári začať s podávaním arašidov už v štyroch mesiacoch, pretože sú na rozvoj alergie náchylnejšie. U detí bez ekzémov má stačiť až v šiestich mesiacoch.

„Predídete prevažnej väčšine prípadov alergie na arašidy, ale v tých prípadoch, keď jej nie ste schopní zabrániť, môžete alergiu u detí identifikovať skôr, keď je jej liečba oveľa jednoduchšia. Akonáhle sa začne vo veku siedmich, ôsmich, deviatich mesiacov, už je to neskoro. Ale aj keď to nestihnete, deti s alergiou na arašidy môžeme liečiť imunoterapiou,“ uviedol Gideon Lack, profesor detskej alergológie na King's College, pre web The Guardian.

Podľa vedcov by deťom samozrejme nemali byť podávané celé arašidy, pretože u nich hrozí riziko vdýchnutia a udusenia. Vhodné sú ale výrobky z nich, ako sú napríklad arašidové maslá alebo pufované arašidy, a to už odkedy dokážu prijímať mäkkú stravu.

Súvisiace články

Najčítanejšie