Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Smrtiaci vírus prenikol do Európy. Spôsobuje šialenú bolesť, napáda aj mozog
Zdielať na

Smrtiaci vírus prenikol do Európy. Spôsobuje šialenú bolesť, napáda aj mozog

Choroby prenášajú zvieratami sú často nebezpečené aj pre ľudí.

Odborníci varujú pred nebezpečným vírusom pochádzajúcim z Brazílie. Horúčkou z leňochodov sa po celom svete nakazili tisíce ľudí a vírus má na svedomí aj prvé úmrtia.

Odborníci varujú pred nebezpečným vírusom pochádzajúcim z Brazílie. Hoci predstava, že sa človek nakazí chorobou, ktorá postihuje leňochody bledé, môže byť na prvé počutie vtipná, nie je to tak. Horúčkou sa po celom svete nakazili tisíce ľudí a vírus má na svedomí aj prvé úmrtie.

Vírusom oropouche, alebo aj leňochoďou horúčkou, sa celosvetovo nakazilo približne 10 000 ľudí. Nakazených hlási aj prvá európska krajina, konkrétne Taliansko. Tamojší denník Il Mattino v piatok informoval o piatich nakazených, ktorí sa ale infikovali mimo Talianska.

" Miera rizika pre Taliansko je v súčasnej dobe veľmi nízka, ale je potrebné vykonať ďalšie štúdie a je dôležité nezľavovať z ostražitosti, aby sme sa vyhli potenciálnym rizikám, " uviedol Federico Gobbi, riaditeľ oddelenia infekčných, tropických a mikrobiologických chorôb vo Valpolicelle.

Medzi bežné príznaky patrí náhly nástup horúčky, neznesiteľne silná bolesť hlavy,  zimnica, bolesti svalov a kĺbov.  Ďalšími príznakmi môžu byť citlivosť na svetlo, závraty, bolesť za očami, nevoľnosť, vracanie a vyrážka .

V niektorých prípadoch môže vírus infikovať nervový systém a spôsobiť zápal v okolí miechy alebo mozgu. Chorobu prenáša hmyz – najmä komáre. Príznaky sa väčšinou objavia štyri až osem dní po infekčnom uhryznutí. Medzi ľuďmi sa vírus môže prenášať pohlavným stykom.

Súvisiace články

Najčítanejšie