Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
RSV vírus ohrozuje predčasniatka aj starších ľudí, pomohla by vakcína
Zdielať na

RSV vírus ohrozuje predčasniatka aj starších ľudí, pomohla by vakcína

Respiračný syncyciálny ( sin-city-al ) vírus (RSV) je najčastejšou príčinou respiračných a dýchacích infekcií u detí. Ide o vírus, ktorý spôsobuje infekciu pľúc a dýchacích ciest a je jednou z najčastejších príčin prechladnutia. RSV môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín. Väčšina detí vo veku do dvoch rokov bola už infikovaná RSV a dostanú ho opakovane. Vírus môže ohroziť starších ľudí a predčasne narodené deti, Dobré hygienické návyky môžu znížiť pravdepodobnosť, že vaše dieťa dostane vírus alebo ho prenesie na iných.

Príznaky a symptómy RSV

Po vystavení vírusu sa u vášho dieťaťa môžu prejaviť príznaky až o päť dní neskôr. RSV u detí je zvyčajne spojená s miernymi až stredne závažnými príznakmi podobnými prechladnutiu, ktoré vo všeobecnosti trvajú 8 až 15 dní. Ak má vaše dieťa RSV, môže mať niektoré alebo všetky z nasledujúcich príznakov:

výtok z nosa
kašeľ
sipot
horúčka.

Spoznať RS vírus je pomerne jednoduché. Ochorenie sa spočiatku nevyznačuje vysokou horúčkou. "Toto ochorenie nie je typické teplotou. Dieťa začne mať najprv soplík a ten soplík je taký charakteristický, že pri tom nošteku má také akoby bublinky, ako keď trepete sneh, tak to je také dosť charakteristické. No a samozrejmá vec, že to dieťatko ťažko dýcha. Kašle a ťažko dýcha, ale nepíska, ono len nevládze sa nadýchať a vydýchnuť," hovorí pediatrička Marta Špániková

Pozor, RSV je častou príčinou bronchiolitídy(zápalu priedušiek) a zápalu pľúcu detí mladších ako jeden rok. Ak má dieťa astmu, RSV pravdepodobne u neho spustí záchvat astmy. Ohrozených seniorov by bolo možné chrániť vakcínou, ktorú vlani schválila Európska lieková agentúra, na Slovensku však zatiaľ nie je kdispozícii.  Predčasne narodené a chronicky choré deti  je možné chrániť podávaním protilátok raz za 28 dní, zdravotné poisťovne ich však nepreplácajú všetkým deťom, ktoré ich potrebujú.  Dieťa je možné ochrániť podaním vakcíny v druhom trimestri tehotenstva matky

Kedy navštíviť lekára?

Ak má dieťa vysokú teplotu (horúčku) a nevyzerá dobre
Ak má bábätko upchatý nos a má ťažkosti s kŕmením
Kašeľ sa zhoršuje alebo dieťa začne vykašliavať hlieny
Dieťa je dehydrované
Ak bábätko odmieta dojčenie alebo kŕmenie z fľaše a je podráždené.
Zavolajte sanitku alebo choďte na pohotovosť do najbližšej nemocnice, ak vaše dieťa zmodrie, má problémy s dýchaním alebo dýcha veľmi rýchlo.

Po návšteve lekára  je často nutné opätovné vyšetrenie nasledujúci deň. Vezmite dieťa späť k lekárovi skôr, ak:

má väčšie ťažkosti s dýchaním alebo rýchlejšie dýcha
vyzerá horšie
neprijíma aspoň polovicu bežných tekutín
má kašeľ, ktorý sa zhoršuje.

Ako sa šíri RSV?

Deti s RSV sú zvyčajne infekčné (schopné preniesť vírus na iných) osem dní od začiatku ich symptómov. RSV je veľmi nákazlivý a môže žiť na povrchoch niekoľko hodín a na neumytých rukách 30–60 minút. RSV sa rýchlo a ľahko šíri medzi deťmi kašľaním a kýchaním a zdieľaním pohárov a iných predmetov, ktoré boli v kontakte s ústami, nosom alebo očami infikovaného dieťaťa. Dodržiavanie správnej hygieny však pomôže vyhnúť sa prenosu vírusu na iných.

  • Nedovoľte deťom zdieľať nápoje, príbory alebo hračky (ak je to možné) a zaistite, aby boli tieto predmety medzi jednotlivými použitiami dôkladne umyté mydlom a vodou.
  • Nabádajte dieťa, aby kašľalo a kýchalo do vreckovky, potom vreckovku vyhoďte.
  • Je veľmi dôležité, aby ste si vy a/alebo vaše dieťa po vysmrkaní umyli ruky, aby sa zabránilo šíreniu choroboplodných zárodkov.
    Po kontakte s niekým, kto má príznaky prechladnutia, si umyte ruky.
    Ak má vaše dieťa RSV (alebo symptómy podobné prechladnutiu), je dôležité, aby ste ho držali mimo dosahu novorodencov alebo ľudí, ktorí sú imunokompromitovaní (majú oslabený imunitný systém).

Čo si je dobré zapamätať: 

Respiračný syncyciálny vírus (RSV) je najčastejšou príčinou respiračných a dýchacích infekcií u detí.

RSV je častou príčinou bronchiolitídy a pneumónie u detí mladších ako jeden rok a môže vyvolať symptómy u detí s astmou.

RSV je veľmi infekčný, preto je dôležitá dobrá hygiena, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.

Snažte sa držať infikované deti mimo dosahu novorodencov a ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Predčasne narodené, chronicky choré deti a bábätká môže vážen ohroziť 

Ochranou bábätka je očkovanie matky v tehotenstve a podávanie protilátok raz za 28 dní (v zahraničí je už k dispozícii aj dispozícii aj druh, ktorý sa podáva len raz za sezónu

Súvisiace články

Najčítanejšie