Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
WHO vyzýva Číňanov kvôli novej záhadnej epidémii zápalov pľúc : Noste respirátory, dodržiavajte odstup a zostaňte doma!
Zdielať na

WHO vyzýva Číňanov kvôli novej záhadnej epidémii zápalov pľúc : Noste respirátory, dodržiavajte odstup a zostaňte doma!

Prípady „nediagnostikovanej pneumónie“ boli zistené v nemocniciach v Pekingu a v Liaoningu, provincii 800 míľ severovýchodne od hlavného mesta. Zdravotnícke zariadenia sú preplnené chorými deťmi a podľa miestnych správ je vyučovanie na pokraji úplného pozastavenia.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO teraz vyzvala obyvateľov Pekingu a Liaoningu, aby si nasadili masky, držali sa ďalej od chorých ľudí a zostali doma, ak sa necítia dobre. Vyzvala tiež, aby národ známy svojou politikou mlčnlivosti podelil o „podrobné informácie“ o prepuknutí ochorenia.

Čínski predstavitelia prvýkrát informovali o náraste respiračných ochorení na tlačovej konferencii 13. novembra, čo pripisovali úplnému zrušeniu pandemických obmedzení. Podobná situácia bola pozorovaná v celom svete, keď opatrenia zavedené na zníženie šírenia Covidu – ako sú respirátory, sociálne dištancovanie sa a lockdowny – prerušili šírenie typických sezónnych vírusov, ako sú chrípka a RSV. Výsledkom bolo, že imunita proti týmto ochoreniam klesla v celej populácii, čo znamená, že ľudia boli po zrušení opatrení voči kovidu zraniteľnejší voči iným infekciám.

Infikované deti sa prejavujú zápalom pľúc a vysokou horúčkou, ale nie kašľom alebo inými príznakmi, ktoré signalizujú chrípku, RSV alebo iné respiračné ochorenie.

Táto situácia vyvolala varovanie od ProMed – systému na sledovanie chorôb, ktorý podobne bil na poplach počas záhadnej infekcie vo Wu-chane v záverečných dňoch roku 2019, ktorá sa neskôr prejavila ako globálna pandémia Covid.

Úradníci zatiaľ nevedia, čo spôsobilo preplnenie čínskych nemocníc chorými školákmi, ktorí majú zápal pľúc.  Domnievajú sa, že by možno mohlo ísť o mycoplasma pneumoniae - baktériu, ktorá spôsobuje pľúcne infekcie - ako aj respiračný syncyciálny vírus (RSV) a kovid. Pravdou však je, že pôvodcu nového záhadného záaplu pľúc postihujúceho najmä deti a tínedžerov, zatiaľ nepoznajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie