Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Pozor na letné horúčavy. Ak málo pijete vodu, možete si spôsobiť vážne poškodenie zraku
Zdielať na

Pozor na letné horúčavy. Ak málo pijete vodu, možete si spôsobiť vážne poškodenie zraku

BRATISLAVA / Súčasné horúčavy so sebou okrem iného prinášajú aj riziko dehydratácie. Následky môžu byť celkom vážne, človek môže skončiť aj na operačnom stole očnej kliniky. Dehydratácia totiž ohrozuje aj naše oči. Aj teraz ležia v Bratislave pacienti po operácii potom, čo sa im v týchto horúcich dňoch odtrhla sietnica.

​V univerzitnej nemocnici v Bratislave denne operujú pacientov s odtrhnutou sietnicou, kde rolu zohráva dehydratácia. "Denne operujeme dvoch až troch pacientov s odtrhnutou sietnicou," povedala primárka očnej kliniky Nora Majtánová.

"Keď sa na sietnici urobí nejaká trhlina, tak sa následne odlučuje, a tým činom prestáva pacient vidieť," doplnila primárka. Problémy údajne prichádzajú postupne. "Začal som vidieť hmlisto, keď som sa pozrel na bielu stenu, videl som čierne pohyblivé bodíky," opísal situáciu pacient. "Postupne sa mu akoby zaťahuje opona pred oko – prestáva vidieť," dodala Nora Majtánová. Dnes už majú moderný spôsob operácie.

"Trhlinu musíme olaserovať. Máme rýchly nástroj, ktorý dokáže urobiť 20-tisíc sekov za sekundu. Vďaka tomu vieme efektívne a rýchlo zoperovať pacienta, a to už za polhodinu," informovala primárka. Veľa pite a nezanedbávajte prvotné príznaky – odkazuje po úspešnej operácii pacient.  "Všetko závisí od času. Ak pacient príde hneď a skoro a operácia je vykonaná do 24 hodín, pacientovi vieme zachovať videnie také, aké ho mal pred operáciou," avizovala primárka Nora Majtánová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie