Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
13 dôvodov, prečo vám opúchajú prsty: Nie je to len teplo a zadržiavanie vody
Zdielať na

13 dôvodov, prečo vám opúchajú prsty: Nie je to len teplo a zadržiavanie vody

Archívna reportáž

Psoriatická artritída často spôsobuje opuch prstov na rukách a nohách

Opuchnuté prsty na rukách sú nepríjemné. Okrem toho, že nenavlečiete na ne prstienky, tento príznak môže signalizovať viacero ochorení a zdravotných stavov a problémov. Ktoré to sú?

1/13 Zadržiavanie tekutín

K opuchu dochádza, keď sa telesné tekutiny hromadia v tkanivách alebo kĺboch. Jedným z vinníkov môže byť slané jedlo. Zvyčajne to nie je je dôvod na obavy. Inokedy však môžu opuchnuté prsty a ruky kvôli zadržiavaniu tekutín signalizovať zdravotný problém, ktorý si vyžaduje vašu pozornosť.

2/13 Cvičenie a teplo

Vaše srdce, pľúca a svaly potrebujú pri cvičení viac kyslíka. Takže do týchto miest ide viac krvi a menej do vašich rúk. Malé krvné cievy reagujú na túto zmenu a rozširujú sa, preto vám opuchnú prsty. Niečo podobné sa stane, keď sa vaše telo príliš zahreje v horúcom počasí. Aby sa ochladilo, krvné cievy v koži sa roztiahnu. Je to teda úplne normálne.

3/13 Zranenie

Môžete mať natrhnutý väz alebo vyvrtnutý prst. Alebo si poraniť šľachu, vykĺbiť si či dokonca zlomiť kosť. Ak zranenie nie je príliš vážne, stačí ľad, odpočinok a voľnopredajný liek proti bolesti. Navštívte svojho lekára, ak nemôžete narovnať prst, máte horúčku alebo máte veľké bolesti.

4/13 Infekcie

Tri, ktoré môžu spôsobiť opuch prstov, sú:

Herpetická infekcia, ktorá spôsobuje malé, opuchnuté, krvavé pľuzgieriky na prstoch.
Paronychia, čo je infekcia nechtového lôžka spôsobená baktériami alebo hubami.
Bolestivá hnisavá infekcia v končeku prsta.
Infekcie prstov sa môžu šíriť aj do iných častí tela, ak nie sú včas liečené.

5/13 Artritída

Reumatoidná artritída (RA) postihuje výstelku kĺbov a spôsobuje opuch, bolesť a stuhnutosť. Symptómy sa často objavujú najskôr v kĺboch ​​rúk. RA zvyčajne postihuje obe ruky.

Psoriatická artritída môže postihnúť ľudí, ktorí majú ochorenie kože nazývané psoriáza. Často spôsobuje opuch prstov na rukách a nohách. Oba typy artritídy sú vážne a bez liečby môžu spôsobiť poškodenie kĺbov a iné telesné problémy.

6/13 Dna

Táto „choroba boháčov“ vo veľkej miere postihovala ľudí, ktorí si mohli dovoliť veľa mäsa, morských plodov a alkoholu. Spôsobuje extrémnu bolesť a opuch, zvyčajne v palci na nohe. Ale môže postihnúť akýkoľvek kĺb vrátane prstov rúk. Stáva sa to, keď príliš veľa kyseliny močovej vo vašej krvi vytvára kryštály v kĺbe. Lieky môžu pomôcť zmierniť bolesť a zabrániť ďalším záchvatom ochorenia.

7/13 Lieky

Medzi niektorých bežných vinníkov opuchu prstov patria:

voľne predajné tabletky proti bolesti ako aspirín, ibuprofén a naproxén,
steroidy,
niektoré lieky na cukrovku alebo vysoký krvný tlak,
lieky na bolesť nervov ako gabapentín a pregabalín,
hormonálna terapia s estrogénom alebo testosterónom.
Opuchnuté prsty z liekov zvyčajne nie sú vážnym stavom. Ale ak máte obavy, poraďte sa so svojím lekárom.

8/13 Ochorenie obličiek

Obličky zbavujú telo odpadových látok a prebytočnej tekutiny. Jedným z prvých príznakov, že niečo nie je v poriadku, sú opuchy prstov, nôh a okolia očí. Ak máte cukrovku alebo vysoký krvný tlak, máte väčšiu pravdepodobnosť ochorenia obličiek. Liečte si tieto problémy, aby ste ochránili svoje obličky alebo zabránili zhoršovaniu ochorenia.

9/13 Tehotenstvo

V tehotenstve môžete očakávať opuchnuté prsty, členky a chodidlá. Ale náhly opuch, najmä v rukách a tvári, môže byť príznakom preeklampsie. To je nebezpečne vysoký krvný tlak, ktorý sa môže vyskytnúť v druhej polovici tehotenstva. Zriedkavo prichádza po pôrode a nazýva sa popôrodná preeklampsia. Problém postihuje obličky, čo spôsobuje opuch. Môžete mať tiež silnú bolesť hlavy, brucha a problémy s videním.

10/13 Kosáčikovitá anémia

Normálne červené krvinky vyzerajú ako disky a sú pružné. Pri kosáčikovitej anémii sú krvinky tuhé a majú tvar polmesiaca. Tie uviaznu v malých cievach a blokujú prietok krvi. V rukách a nohách to spôsobuje bolestivé opuchy. Medzi ďalšie problémy patria infekcie, anémia, mŕtvica a slepota. Kosáčikovitá anémia je celoživotný stav, v našich končinách sa však toto ochorenie nevyskytuje.

11/13 Lymfedém

K tomuto opuchu dochádza, keď tekutina z lymfatického systému nemôže dobre odtekať. Niekedy je to vedľajší účinok liečby rakoviny. Ženám s rakovinou prsníka sa často odoberajú lymfatické uzliny v podpazuší, aby sa skontrolovala prítomnosť rakovinových buniek. To narúša tok lymfy a môže viesť k opuchu paží a rúk. Žiarenie môže poškodiť uzliny a problém ešte zhoršiť. Lymfedém sa môže vyskytnúť kedykoľvek po liečbe. Nedá sa vyliečiť, ale dá sa zvládnuť.

12/13 Raynaudova choroba

Raynaudova choroba je zriedkavý problém, ktorý postihuje krvné cievy na rukách a nohách. Spôsobuje ich zúženie, keď je vám zima alebo ste v strese. Nedostatočný prietok krvi spôsobuje, že prsty sú studené a bolestivé. Môžu dokonca zbelieť alebo zmodrieť. Keď sa cievy opäť rozšíria a krv sa vráti, prsty môžu pulzovať a opuchnúť. V závažných prípadoch môže nedostatočný prietok krvi spôsobiť vredy alebo dokonca zabiť tkanivo.

13/13 Sklerodermia

Ide o ochorenie imunitného systému, ktoré spôsbuje vytváranie príliš veľa proteínu nazývaného kolagén. To zahusťuje a spevňuje pokožku a môže ovplyvniť aj iné časti tela. Ruky môžu stuhnúť a prsty sa môžu doslova nafúknuť ako párky. Niektorí ľudia majú mierne príznaky. Vo vážnejších prípadoch môže dôjsť k poraneniu orgánov. Sklerodermia nezmizne, ale dá sa liečiť. 

Súvisiace články