Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Môžete mať hepatitídu C a neviete o tom? 10 vecí, na ktoré si treba dať pozor
Zdielať na

Môžete mať hepatitídu C a neviete o tom? 10 vecí, na ktoré si treba dať pozor

Slováci sú na rvom mieste vo výskyte cirhózy pečene.

Hepatitída C je vírus, ktorý spôsobuje zápal pečene. Môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako je rakovina pečene, a môže dokonca viesť k smrti, ak sa nelieči. Hepatitída C môže zostať dlho nepovšimnutá a ticho poškodzovať telo. Infekcia hepatitídy C začína v akútnou fázou a zvyčajne sa neprejavuje takmer žiadnymi príznakmi. Ak sa však predsa objavia, môžu pomôcť zachytiť toto zákerné ochorenie skor, než prejde do chronickej fázy. Čím skôr sa zistí, tým účinnejšia bude liečba.

1/10 Problémy s trávením

Ak sa u vás objavia nejaké príznaky počas štádia akútnej hepatitídy C, zvyčajne ide o problémy súvisiace so žalúdkom. Bežné príznaky akútnej hepatitídy C zahŕňajú:

Časté bolesti žalúdka
Znížená chuť do jedla
Nevoľnosť
Zvracanie

2/10 Časté horúčky

Niekoľko týždňov po infekcii môže mať človek s hepatitídou C vysokú teplotu. Aj keď to nemusí nevyhnutne znamenať hepatitídu, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom, ak máte teplotu vyššiu ako 38 stupňov Celzia.

3/10 Zmenená farba pokožky a očí

Približne 1 z 5 ľudí, ktorí majú hepatitídu C, dostane žltačku. V dôsledku nesprávnej funkcie pečene sa začne hromadiť prirodzene sa vyskytujúca látka nazývaná bilirubín. To vedie k žltému sfarbeniu očí a farbe pokožky - typický príznak ochorenia pečene.

4/10 Bolesť a únava

Pretrvávajúca fyzická bolesť je bežným znakom chronickej hepatitídy C. V spojení s celkovou únavou sa bolesť zvyčajne prejavuje bolesťami kĺbov a svalov. Bolesť kĺbov sa môže začať objavovať aj v akútnom štádiu.

5/10 Zmeny farby moču a stolice

Ľudia s hepatitídou C často hlásia zmenu farby moču a stolice. Konkrétne ich moč môže byť tmavší ako zvyčajne a stolica môže pripomínať farbou hlinu. V závažných prípadoch hepatitídy C môže stolica stmavnúť aj v dôsledku cirhózy, čo je stav, ktorý bráni správnej funkcii pečene v dôsledku jaziev a stvrnutia spôsobených dlhodobým poškodením.

6/10 Náchylnosť na krvácanie a tvorba modrín

Ďalším znakom ochorenia pečene je väčšia náchylnosť na krvácanie a tvorbu modrín. Je to bežnejšie počas štádia chronickej hepatitídy C, takže sa uistite, že sa poraďte so svojím lekárom, ak si všimnete, že častejšie krvácate a tvoria sa vám modriny.

7/10 Opakujúce sa svrbenie kože

Vyrážky a svrbenie kože vo všeobecnosti nie sú zvyčajne príznakmi vážneho problému. Ak však zistíte, že sa stále vracajú, môžu súvisieť s hepatitídou C, najmä ak je chronická.

8/10 Zmena vzhľadu krvných ciev

Chronická hepatitída C môže spôsobiť pavúkový angióm- zhluk krvných metličiek, ktorý sa na koži prejavuje ako červené rozšírenia, ktoré sa rozširujú ako pavučina. Aj keď je to zvyčajne bezbolestné, možno budete chcieť, aby to skontroloval váš lekár, aby ste sa uistili, že to nesúvisí s hepatitídou C.

9/10 Rýchle chudnutie

Človek s hepatitídou C môže zaznamenať náhly úbytok hmotnosti a bojovať s chudnutím. V prípade detí to môže dokonca spomaliť ich vývoj a rast. 

10/10 Zadržiavanie vody

Nahromadenie tekutiny v bruchu sa nazýva ascites a je bežným znakom cirhózy. Tento stav je spôsobený dlhodobým poškodením pečene, ktoré môže byť dôsledkom neliečenej hepatitídy C. Zatiaľ čo hepatitída C môže často viesť k strate hmotnosti, ascites môže spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie