Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zistite, ako hladina cukru v krvi ovplyvňuje vaše telo!
Zdielať na

Zistite, ako hladina cukru v krvi ovplyvňuje vaše telo!

Cukrovka je epidémiou 21.storočia

Tieto príznaky vám napovedia, že vaša haldina cukru v krvi je príliš vysoká či príliš nízka.

Vysoká: Častejšie močenie

Vaše obličky musia tvrdo pracovať, aby spracovali všetok nadbytočný cukor v krvi. Keď nestíhajú, vaše telo sa ho zbavuje spolu s vodou, ktorú však vaše telo potrebuje.

Vysoká: Smäd

Aby ste sa zbavili prebytočného cukru, vaše telo čerpá vodu z vlastných tkanív. Pretože túto tekutinu potrebujete na výrobu energie, prenos živín a zbavenie sa odpadu, v mozgu sa "zapne spínač", ktorý vám oznámi, že ste smädní, takže budete piť viac.

Vysoká: Sucho v ústach

Ústa môžu pri vysokej haldine cukru v krvi vyschnúť a popraskať v kútikoch, pretože telo z nich čerpá tekutiny. Menej slín a viac cukru v krvi zvyšuje pravdepodobnosť infekcie. Ďasná môžu napuchnúť a na jazyku a vo vnútri líc môžu vznikať biele škvrny kvôli premnoženým kvasinkám. Môže vám pomôcť piť viac vody alebo žuť žuvačku bez cukru.

Vysoká: Kožné problémy

Telo berie vodu z celého tela, aby sa zbavilo prebytočného cukru v krvi. To môže spôsobiť suchú, svrbivú, popraskanú pokožku , najmä na nohách, lakťoch, chodidlách a rukách. Časom môžu vysoké hladiny glukózy poškodiť aj nervy. To sa nazýva diabetická neuropatia. Môže vám to sťažiť hojenie rán alebo infekcií. Bez liečby môžu vzniknúť väčšie problémy, ako je strata palca na nohe, chodidla alebo časti nohy.

Vysoká: Problémy so zrakom

Telo môže "vytiahnuť" tekutinu aj zo šošoviek v očiach, čo sťažuje zaostrenie zraku. A vysoká hladina cukru v krvi môže tiež poškodiť krvné cievy v zadnej časti oka (sietnica). To môže spôsobiť dlhodobú stratu zraku a dokonca slepotu.

Vysoká: Únava

Keď máte cukrovku 2. typu a vaša hladina cukru v krvi je príliš často vysoká, stávate sa menej citlivými na inzulín, ktorý pomáha presúvať energiu do vašich buniek. Nedostatok paliva vás môže unaviť. Rovnakú únavu môžete mať aj pri cukrovke 1. typu, pretože vaše telo si nedokáže vyrobiť vlastný inzulín. Ak sa nebudete liečiť, vaše hladiny krvného cukru môžu zostať neustále vysoké. Váš lekár vám predpíše lieky a navrhne zmeny životného štýlu, ktoré musíte urobiť.

Vysoká: Problémy s trávením

Ak je vaša hladina cukru v krvi vysoká príliš dlho, môže to poškodiť blúdivý nerv, ktorý pomáha presúvať potravu cez žalúdok a črevá. Môžete schudnúť, pretože nie ste hladní. Môžete mať problémy s refluxom kyseliny, kŕčmi, vracaním a ťažkou zápchou.

Nízka: Únava

Ak máte cukrovku, inzulín je jedným zo spôsobov, ako znížiť vysokú hladinu cukru v krvi. Ale ak si vezmete inzulínu príliš veľa, môže to odstrániť toľko glukózy tak rýchlo, že vaše telo ju nedokáže dostatočne rýchlo nahradiť. To vás unaví Iné choroby a lieky môžu tiež narušiť tento cyklus a zbaviť vás energie

Nízka: Nepravidelný tlkot srdca

Hormóny, ktoré pomáhajú zvyšovať hladinu cukru v krvi, keď je príliš nízka, môžu tiež zvýšiť srdcovú frekvenciu a vyvolať arytmiu. Pokles glukózy sa najčastejšie vyskytuje ako vedľajší účinok liekov používaných na liečbu cukrovky.

Nízka: Chvenie

Nízka hladina glukózy môže aktivovať centrálny nervový systém, ktorý riadi pohyb. Keď sa to stane, vaše telo uvoľní hormóny, ako je adrenalín, aby vám pomohli obnoviť hladinu glukózy. Ale tie isté látky môžu spôsobiť, že sa vaše ruky a iné časti tela budú triasť alebo chvieť.

Nízka: Potenie

Hormóny, ktoré vaše telo uvoľňuje na zvýšenie hladiny cukru v krvi, keď je príliš nízka, tiež spôsobujú, že sa veľa potíte. Často je to jedna z prvých vecí, ktoré si všimnete, keď hladina glukózy príliš klesne. Váš lekár by mal spolu s vami sledovať vaše hladiny krvného cukru a pokúsiť sa ich udržať v zdravom rozmedzí pomocou liekov, cvičenia a stravovacích návykov.

Nízka: Hlad

Náhly, intenzívny hlad, aj keď ste jedli, môže byť znakom toho, že vaše telo nepremieňa jedlo na krvný cukor správnym spôsobom. Môže to spôsobiť aj choroba alebo niektoré lieky. Ak máte cukrovku, váš lekár by mal upraviť vašu liečbu, ktorá je často zdrojom problému.

Nízka: Nevoľnosť

V skutočnosti to nie je samotná nízka hladina cukru v krvi,ktorá je dôvodom nevoľnosti. Keď sú vaše hladiny krvného cukru buď veľmi vysoké alebo veľmi nízke, môže to spôsobiť "odrazový efekt." Vaša hladina cukru v krvi skáče z jedného extrému do druhého, mätie tráviaci systém vášho tela a je vám zle od žalúdka .

Nízka: Závrat

Vaše mozgové bunky potrebujú glukózu, aby správne fungovali. Keď jej nemajú dosť, môžete začať pociťovať únavu, slabosť a závraty. Tiež vás môže bolieť hlava.

Nízka: Zmätenosť

Keď sa vaša hladina cukru v krvi skutočne zníži ( hypoglykémia ), začnete strácať orientáciu. Môže sa stať, že nedokážete rozprávať alebo zabudnete, kde ste. Niekedy sa to stane tak náhle, že si možno ani neuvedomíte, že sa správate zvláštne. Vo vážnych prípadoch môžete dostať záchvat alebo upadnúť do kómy.

Súvisiace články

Najčítanejšie