Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedna krvná skupina je podľa vedcov spojená s vyšším rizikom mŕtvice v skorom veku! Viete ktorá?
Zdielať na

Jedna krvná skupina je podľa vedcov spojená s vyšším rizikom mŕtvice v skorom veku! Viete ktorá?

Na skorý vznik cievnej mozgovej príhody zrejme vplýva aj krvná skupina

Ľudia s krvnou skupinou A majú o 16 % vyššie riziko mozgovej príhody v mladšom veku (EOS) ako ľudia s inými krvnými skupinami, ukazuje nový výskum.

Naopak, výsledky metaanalýzy publikovanej online v časopise Neurology, ktorá skúmala takmer 17 000 prípadov ischemickej cievnej mozgovej príhody u dospelých mladších ako 60 rokov, by mohli potešiť ľudí s krvnou skupinou nula.  Ukázali totiž, že krvná skupina 0 znížila riziko skorej mozgovej príhody o 12 %.

Okrem toho sa ukázalo, že potrombotické fakty v krvi, ktoré ovplyvňujú jej zrážanlivosť silnejšie pôsobia u mladších pacientov, než u ľudí, ktorí dostali mŕtvicu vo vyššom veku, ich význam je teda u mladších ľudí väčší. 

"Zdá sa, že to, čo krvná skupina A skutočne robí robí mladých dospelých náchylných na mozgovú príhodu a prináša oveľa vyššie riziko zrážania a mozgovej príhody," hovorí spoluautor Braxton Mitchell, PhD., profesor medicíny a epidemiológie a verejného zdravia na University of Maryland School of Medicine v Baltimore.

Môžu za to gény

Štúdia, ktorá skúmala gény ovplyvňujúce krvnú skupinu bola súčasťou spolupráce autorov 48 rôznych štúdií v Severnej Amerike, Európe, Japonsku, Pakistane a Austrálii (GWAS). Hodnotila skorý nástup ischemickej cievnej mozgovej príhody u pacientov vo veku 18 až 59 rokov. Výskumníci zahrnuli údaje od 16 927 pacientov s mozgovou príhodou. Z nich 5 825 malo mozgovú príhodu pred dosiahnutím veku 60 rokov, definovanú ako skorý nástup. Výsledky GWAS sa skúmali aj u takmer 600 000 ľudí bez mŕtvice.

Výsledky ukázali, že dva genetické varianty viazané na krvné skupiny A a O sa ukázali ako vysoko rizikové pre vznik mozgovej príhody v skorom veku.

Výskumníci zistili, že ochranné účinky génov spojených s krvnou skupinou 0 boli výrazne silnejšie pri mozgovej príhode v skorom veku, ako v neskorom. Podobné to však bolo aj s vyšším rizikom pri skupine A. 

Predchádzajúce štúdie už preukázali súvislosť medzi rizikom mŕtvice a variantmi génu ABO, ktorý určuje krvnú skupinu. Nová analýza naznačuje, že varianty génov typu A a O sú takmer všetky geneticky spojené s mozgovou príhodou v skorom veku a majú veľký vplyv na jej prípadný vznik.

Súvisiace články

Najčítanejšie