Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
5 najčastejších dôvodov bolesti hrdla u detí: Kedy môže byť situácia vážna?
Zdielať na

5 najčastejších dôvodov bolesti hrdla u detí: Kedy môže byť situácia vážna?

Archívna reportáž

Väčšina bolí v hrdle nie je vážna, netreba ich však zanedbať.

Bolesti hrdla sa u detí vyskytujú neustále – a väčšinou sa ich netreba obávať. Niekedy však môže signalizovať vážnejší problém alebo sa spájať s inými, vážnejšími príznakmi.

Kedy môže bolesť hrdla signalizovať vážnejší problém? 

  • Keď má dieťa zároveň problémy s dýchaním 

Bolesť hrdla môže byť znakom opuchu alebo upchatia dýchacích ciest -napríklad uviaznutým predmetom

  • Keď má dieťa zároveň problémy s prehĺtaním, najmä ak slintá

Môže to byť tiež príznakom nebezpečného opuchu alebo zablokovania dýchacích ciet.

  • Keď má dieťa vysokú horúčku, ktorá neklesne, alebo nezvyčajnú ospalosť.

Teplota 39°C alebo vyššia, ktorá neklesne s paracetamolom alebo ibuprofénom, alebo nezvyčajná ospalosť, môžu byť príznakom závažnej infekcie.                

  • Keď dieťa cíti veľmi silnú, neutíchajúcu bolesť.

Takáto bolesť, kdekoľvek v tele, si vyžaduje okamžitú pozornosť.

Našťastie sú takéto núdzové situácie zriedkavé. Ak sa niečo z toho stane, mali by ste vziať svoje dieťa na najbližšiu pohotovosť.

Aké sú najčastejšie dôvody bolesti hrdla u detí?

Bolesť hrdla môže byť spôsobená mnohými vecami, vrátane:

Vírusové infekcie 

Ak má  dieťa spolu s bolesťou hrdla nádchu a kašeľ, možno s bolesťami tela, horúčkou, žalúdočnou nevoľnosťou alebo hnačkou,ide pravdepodobne  virózu. Tieto príznaky môže spôsobiť mnoho rôznych vírusov, vrátane koronavírusu spôsobujúceho COVID-19. Ak má  dieťa tieto príznaky, mali by ste ho otestovať aj na covid, aj keď si myslíte, že nebolo vystavené nákaze. COVID sa môže prejaviť aj len bolesťou hrdla,no rozhodne kontaktujte lekára. V lete sú časté aj vírusové zápaly hrdla

Alergie

Bolesti hrdla často prichádzajú spolu s alergiami, najmä keď upchatý nos vedie k dýchaniu ústami, čo vedie k suchu v ústach. Môže byť ťažké rozoznať rozdiel medzi alergiou a virózou. Ak je bolesť hrdla mierna a sprevádzaná upchatým nosom, kýchaním a svrbením očí, je pravdepodobné, že ide o alergiu. Ak si nie ste istý, overte si to u svojho lekára.

Bakteriálne infekcie.

Je pravdepodobnejšie, že ide o bakteriálnu infekciu, ak dieťa má horúčku a nemá nádchu alebo kašeľ. Niekedy deti so streptokokom v krku, majú mať aj bolesť hlavy, brucha, zachrípnutý hlas a vyrážku. Vždy kontaktujte lekára, je potrebná antibiotická liečba.

Vdýchnutie alebo prehltnutie dráždivých látok.

Vystavenie dráždivým látkam vo vzduchu, ako je znečistenie ovzdušia , môže spôsobiť bolesť hrdla - rovnako ako prehltnutie čohokoľvek, čo dráždi hrdlo, ako napríklad kyselina z gombíkových batérií. Uistite sa, že všetky nebezpečné veci uchovávajte mimo dosahu dieťaťa. Ak si myslíte, že sa vaše dieťa  niečo nebezpečné prehltlo alebo vypilo, zavolajte svojho lekára alebo toxikologické centrum 

Gastroezofageálny reflux.

Keď sa kyselina dostane zo žalúdka, môže to viesť k bolesti v krku. Ak má vaše dieťa problémy s bolesťami žalúdka a/alebo pálením záhy spolu s bolesťou hrdla, môže to byť príčina. Porozprávajte sa o tom so svojím lekárom.

Ako predchádzať bolestiam hrdla?

Predcházať bakteriánym a vírusovým infekciám, ktoré môžu spôsobiť bolesť hrdla, nie je jednoduché. Toto však môžete urobiť:

  • dohliadnite,aby si dieťa i vy pravidelne umývali ruky (alebo použite dezinfekciu na ruky, ak nemáte k dispozícii mydlo a vodu)
  • nedotýkajte sa tváre, ani tváre dieťaťa
  • utrite povrchy na verejných toaletách či v MHD predtým, než sa ich dotknete
  • snažte sa vy i dieťa držať ďalej od chorých ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie