Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Šíri sa nový variant kovidu FLIRT, počet prípadov rastie najmä v obľúbenom letovisku Slovákov
Zdielať na

Šíri sa nový variant kovidu FLIRT, počet prípadov rastie najmä v obľúbenom letovisku Slovákov

Grécko zaznamenalo sa posledných 20 dní prudký nárast prípadov kovidu, variant Flirt. V tomto krátkom čase zomrelo 26 ľudí, v niektorých nemocniciach dokonca obnovili povinné nosenie rúšok pre všetkých.

Grécka národná zdravotnícka organizácia EODY vo svojej najnovšej správe uviedla, že zaznamenala nárast počtu hospitalizácií, pričom od 8. do 14. júla 2024 bolo prijatých 669 nových pacientov s Covidom . Správa dodáva, že ide o 44 % nárast v priemere za týždeň.. Celkovo bolo zaznamenaných 26 úmrtí na Covid.

Grécko sa nedávno potýkalo s vlnami horúčav, ktoré spôsobili, že stav mnohých zraniteľných ľudí sa zhoršil. Minulý týždeň Onkologická nemocnica Metaxa v Pireu, prístavnej oblasti Atén, znovu zaviedla respirátory a ďalšie ochranné opatrenia na svojich oddeleniach. Počet návštevníkov je obmedzený na dvoch na pacienta a pre tých, ktorí ho navštívia, sa vyžaduje rýchly 48-hodinový test.

Prezidentka EINAP Matina Pagoni pre grécku televíznu sieť MEGA povedala: „Tento rok v porovnaní s minulým rokom nemá nič spoločné. Je toho oveľa horšie, je veľa hospitalizácií a aj úmrtí. 21-22 úmrtí je príliš veľa."

Bulharsko, ktoré susedí s Gréckom, vydalo varovanie všetkým svojim obyvateľom, ktorí túto krajinu navštívia toto leto. K počtu prípadov v Grécku bulharské ministerstvo zahraničných vecí dodalo: „V tejto súvislosti a vzhľadom na veľký počet bulharských občanov navštevujúcich krajinu počas letného obdobia, ministerstvo zahraničných vecí odporúča prísne dodržiavanie preventívnych a hygienických opatrení v kontext šírenia choroby“.

Asociácia nemocničných lekárov v Aténach a Pireu (EINAP) varovala, že epidémia koronavírusu by mal nárast pokračovať do konca júla.

Varianty kovidu FLiRT a LB.1 by mohli byť schopné uniknúť imunite, čo je dôvod, prečo aj ľudia, ktorí boli zaočkovaní, ochorejú.

„Variant FLiRT má špecifické zmeny vo svojom vrcholovom proteíne, vďaka ktorým sa môže ľahšie šíriť a vyhnúť sa imunite voči minulým infekciám alebo vakcínam,“ hovorí grécka epidemiologička Marijah Malik pre Independent. „Podobne aj variant LB.1 má mutácie, ktoré mu pomáhajú šíriť sa a oslabiť ochranu, ktorú máme z predchádzajúceho očkovania, čím sa tieto varianty líšia od skorších verzií vírusu.

Symptómy variantov FLiRT a LB.1 sú vo všeobecnosti podobné príznakom skorších kmeňov Covid-19. Medzi bežné príznaky patrí horúčka, kašeľ, únava, strata chuti alebo čuchu, bolesť hrdla, bolesti svalov alebo tela, dýchavičnosť, bolesť hlavy a nádcha.

Minulý týždeň Svetová zdravotnícka organizácia vydala vyhlásenie, že Covid-19 je stále zodpovedný za približne 1700 úmrtí týždenne na celom svete. WHO vyzvala zraniteľné skupiny obyvateľstva, aby sa dali zaočkovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie