Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
10 infekcií, ktoré nie sú nákazlivé: Ako ich môžete chytiť?
Zdielať na

10 infekcií, ktoré nie sú nákazlivé: Ako ich môžete chytiť?

Niektoré infekcie chytíte kvôli uhryznutiu hmyzom či zo zvieracieho trusu

Niektoré choroboplodné zárodky sú nákazlivé. To znamená, že sa šíria z človeka na človeka. Existuje však mnoho typov infekcií, ktoré nedostanete od inej osoby. Môžete ich však chytiť,ak sa dotknete kontamiovaného povrchu alebo jedením či pitím potravín, ktoré obsahujú baktérie alebo vírusy. Niektoré choroby sa šíria iba prostredníctvom infikovaného hmyzu alebo iných zvierat. Niekedy môžu dokonca aj mikróby, ktoré žijú vo vašom tele alebo na ňom, začať nekontrolovane rásť a spôsobiť infekciu. Aké infekcie nechytíte od iného človeka?

Legionárska choroba

Je to typ zápalu pľúc, ktorý dostanete, keď vdýchnete kvapôčky vody alebo náhodne vdýchnete vodu, ktorá obsahuje baktérie Legionella. Legionely žijú v jazerách a potokoch. Ľudia sa však môžu nakaziť, ak sa baktérie dostanú do vodných systémov a začnú tam rásť, napríklad v sprchových hlaviciach, drezových batériách, vírivkách, ohrievačoch vody alebo v potrubí.

Ušné infekcie

Zvyčajne sa vyskytujú, keď choroba alebo alergia spôsobujú upchatie nosa, hrdla a Eustachovej trubice, ktorá vedie z každého ucha do zadnej časti hrdla. Tekutina, ktorá sa hromadí v strednom uchu, umožňuje množenie baktérií. Nákazlivé nádchy a chrípky niekedy vedú k infekcii ucha, ju samotnú však nemôžete ju chytiť od niekoho iného.

Infekcie močových ciest

Často vznikajú, keď sa baktérie z konečníka alebo z iného miesta na koži dostanú do močového traktu cez močovú rúru. Ženy dostávajú túto infekciu častejšie ako muži hlavne preto, že ich močová trubica je kratšia a bližšie ku konečníku. Niektorí ľudia dostanú tieto infekcie po sexe, keď sa baktérie z partnera dostanú do močovej trubice. Ale na to, aby ste dostali tento typ infekcie, nemusíte mať sex.

Infekcia dutín (sinusitída)

Rovnako ako infekcia uší, aj infekcie dutín sa vyskytujú, keď sa v dutinách nahromadí hlien a začnú tam rásť mikróby. Bežná nádcha, ktorá je vírusovou infekciou, je najčastejšou príčinou infekcií dutín. Niekedy je za sinusitídou bakteriálna infekcia. Ak je príčinou vírus, infekcia je nákazlivá. Je však pravdepodobnejšie, že budete šíriť nádchu ako samotnú infekciu dutín

Salmonelóza

Tento typ baktérií môže spôsobiť infekciu v črevách. Ak budete jesť surové alebo nedostatočne tepelne upravené jedlo obsahujúce baktérie salmonely - často mäso, vajcia alebo hydinu - môžete dostať salmonelózu. Salmonella môže skončiť na pracovnej doske a kuchynských pomôckach a potom kontaminovať iné potraviny. Dôkladné varenie zabíja tieto baktérie. Príznaky salmonelózy môžu zahŕňať nevoľnosť, vracanie, hnačku, kŕče, horúčku, zimnicu a bolesť hlavy. Väčšina ľudí sa nakazí salmonelou z jedla, ktoré bolo kontaminované, ale je možné sa nakaziť aj z neumytých rúk osoby, ktorá vám jedlo pripravuje.

Besnota

Besnotu dostanete, keď vás uhryzne zviera, ktoré je nositeľom vírusu. Väčšinou sú to infikované netopiere, líšky, psy a mačky. Besnota je smrteľná, no ľudia ju dostanú len zriedka. Ak vás pohryzie alebo poškriabe zviera, ktoré môže mať besnotu, lekár vám dá vakcínu, ktorá vás ochráni pred vírusom.

Naegleria fowleri

Možno už počuli o amébe požierajúcej mozog. Naegleria fowleri spôsobuje zriedkavú smrteľnú infekciu mozgu. Tento drobný organizmus sa dostane do mozgu cez nos. Žije v teplých jazerách alebo riekach alebo prirodzene horúcej vode. Môžu sa vyskytnúť aj v bazénoch bez dostatočného množstva chlóru. Infekcia, ktorá spôsobuje záchvaty, zmätenosť a halucinácie, môže zabiť ľudí už za 5 dní.

Infekcie z kliešťov

Kliešte môžu uhryznutím preniesť na človeka mnoho rôznych baktérií a vírusov. Niektoré bakteriálne infekcie, ktoré kliešte prenášajú, zahŕňajú lymskú boreliózu či kliešťovú encefalitídu. Ak si prisatého kliešťa šetrne vyberiete, ak je to možné, uzavrite ho do nádobky a zmrazte. Ak počas nasledujúcich týždňov ochoriete, navštívte lekára. Ak je to možné, prineste kliešťa.

Infekcie spôsobené komármi

Komáre prenášajú rôzne vírusy vrátane malárie, Zika, západonílskej horúčky, žltej zimnice, horúčky dengue a chikungunya. Tieto infekcie sa zvyčajne vyskytujú v špecifických častiach sveta.

Infekcie z hlodavcov

Môžete sa nimi nakaziť, ak ste v kontakte s trusom z infikovaných potkanov, myší alebo iných hlodavcov. Môžete sa tiež nadýchať prachu, ktorý nesie stopy trusu hlodavcov alebo ich moču. Môžete dostať hantavírus, hemoragickú horúčku a iné ochorenia. Ak potrebujete vyčistiť trus, nerozvirujte prach metlou alebo vysávačom. Nasaďte si rukavice, miesto nastriekajte dezinfekčným prostriedkom a utrite. Potom sa postarajte o hlodavca, ktorý zanechal trus.

Súvisiace články

Najčítanejšie