Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vtáčie chlamýdie: V Európe zabili už 5 luďí,počet chorých rastie
Zdielať na

Vtáčie chlamýdie: V Európe zabili už 5 luďí,počet chorých rastie

Dýchacie infekcie sú časté a nepríjemné

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala varovanie pred baktériou chlamydophila psittaci, ktorá spôsobuje respiračné ochorenie s názvom psitakóza. Na začiatku 2024 stúpol v niektorých európskych krajinách počet prípadov, keď sa toto vtáčie ochorenie prenieslo na človeka. Päť osôb dokonca zomrelo.

Psitakózu, ktorá sa tiež nazýva choroba papagájov, spôsobuje patogénne baktérie zo skupiny chlamýdií chlamydophila psittaci. Ochorenie sa vyskytuje najčastejšie u mestských či domácich vtákov a je prenosné na človeka.

Prejavuje sa podobne ako chrípka. Medzi hlavné symptómy patrí zápal dýchacích ciest, triaška a horúčka. „K nákaze človeka dochádza predovšetkým kontaktom so sekrétmi infikovaných vtákov a týka sa predovšetkým osôb, ktoré pracujú s vtákmi v záujmovom chove, hydinárov, veterinárov, majiteľov vtákov v záujmovom chove a záhradkárov v oblastiach, kde sa C. psittaci vyskytuje v epizootickej ,“ vysvetlila v správe v pondelok WHO.

Vyšší počet nakazených psitakózou hlási od konca minulého roka Dánsko, Holandsko, Švédsko, Nemecko a Rakúsko. Päť ľudí dokonca zomrelo, čo je naozaj neobvyklé.

„Svetová zdravotnícka organizácia situáciu naďalej sleduje a na základe dostupných informácií hodnotí riziko, ktoré táto udalosť predstavuje, ako nízke,“ doplnila organizácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie