Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
11 signálov, že máte problém s imunitou. Čo vás upozorní?
Zdielať na
Zdravie a diagnózy

11 signálov, že máte problém s imunitou. Čo vás upozorní?

Váš imunitný systém by mal bojovať proti chorobám a pomáhať vášmu telu liečiť sa. Ale vaša imunita môže byť slabá, nedostatočne aktívna, nadmerne aktívna alebo dokonca môže omylom napadnúť vaše telo. Problémy s imunitným systémom môžu spôsobiť tieto príznaky, alergické reakcie alebo pretrvávajúce ochorenia.

1/11 Suché alebo zahnisané oči

Veľmi suché oči môžu byť príznakom problémov s imunitným systémom. Pri Sjögrenovom syndróme váš imunitný systém vysušuje slzy, ktoré udržujú oči vlhké. Oči sú suché, červené a môžete mať pocit, že v nich máte piesok alebo piesok. Môže sa vyvinúť rozmazané videnie alebo dokonca poškodenie rohovky.

2/11 Depresia

Depresia môže byť príznakom problémov s imunitným systémom. Chybný imunitný systém môže posielať zápalové bunky nazývané cytokíny do vášho mozgu. Znižujú hladinu chemických látok, ako je serotonín, ktoré zvyšujú vašu náladu. Dobrá správa: Cvičenie môže zvýšiť serotonín, zmierniť zápal a pomôcť zmierniť depresiu.

3/11 Kožná vyrážka

Svrbivá ekzémová vyrážka je alergická reakcia, ktorá znamená, že váš imunitný systém je nadmerne aktívny. Psoriáza a psoriatická artritída sú ochorenia spojené s chybným imunitným systémom. Imunitný systém vtedy napáda vaše vlastné kožné bunky zápalom. To môže spôsobiť červené, šupinaté, bolestivé škvrny nazývané plaky.

4/11 Žalúdočné alebo črevné problémy

Žalúdočné a črevné príznaky môžu byť príznakmi problému s imunitou. Hnačka, bolesť brucha, nadúvanie a strata hmotnosti sú príznaky Crohnovej choroby, ulceróznej kolitídy alebo celiakie - chorobných stavov,za ktorými je imunitný systém.

5/11 Studené ruky a nohy

Sfarbujú sa vám v mraze ruky a nohy do bielej alebo modrej? Pri Raynaudovej chorobe sa môže pri nízkych teplotách spomaliť prietok krvi do rúk a nôh, čo spôsobuje, že pokožka je chladná a mení farby. Je to autoimunitný stav. Studené ruky a nohy môžu znamenať, že vaša štítna žľaza je nedostatočne aktívna kvôli zle fungujúcemu imunitnému systému.

6/11 Strata vlasov

Váš imunitný systém môže napadnúť korienky vlasov a poškodiť ich, čo spôsobí alopéciu areata alebo vypadávanie vlasov. Vlasy môžu vypadávať v malých kruhoch na hlave alebo kdekoľvek na tele. Iné problémy s imunitným systémom, ako je plaková psoriáza na pokožke hlavy, môžu tiež spôsobiť nepravidelné vypadávanie vlasov.

7/11 Citlivosť na slnko

Problémy s imunitným systémom môžu spôsobiť citlivosť na slnečné svetlo. Ak máte lupus, vaša pokožka sa môže ľahko spáliť aj pri krátkom pobyte na slnku. Slnko môže spôsobiť vzplanutie imunitného systému a všetkých symptómov lupusu, preto vždy noste klobúky, slnečné okuliare, prikrývky a opaľovací krém s vysokým SPF, aby ste sa chránili.

8/11 Bolesť kĺbov

Náhle bolestivé, opuchnuté, stuhnuté kĺby môžu byť príznakom reumatoidnej artritídy (RA). Pri RA váš imunitný systém zapáli tkanivo lemujúce vaše kĺby. To spôsobuje silnú bolesť kĺbov.

9/11 Rany sa hoja pomaly

Ak je váš imunitný systém poškodený, drobné rany ako rezné rany, popáleniny alebo škrabance sa môžu hojiť pomaly. Zdravý imunitný systém rýchlo reaguje na ranu a posiela látky na podporu hojenia. Ak sa vaše rany hoja
dlho, váš imunitný systém môže byť nedostatočne aktívny.

10/11 Často ochoriete

Časté infekcie, ako je prechladnutie alebo chrípka, môžu byť tiež príznakmi nedostatočne aktívneho imunitného systému. Ak máte štyri alebo viac ročných infekcií uší, chronických infekcií dutín, zápalu pľúc dvakrát za rok alebo potrebujete antibiotiká častejšie, môžete mať imunitnú nedostatočnosť.

11/11 Únava

Po namáhavej činnosti sa môžete cítiť unavení. Ale ak ste často unavení, dokonca aj keď spíte, môžete mať poškodený imunitný systém. Nadmerne aktívny imunitný systém môže spustiť zápal, ktorý spôsobuje túto silnú únavu.

Zdielať na

Najčítanejšie