Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Potvrdené ÚVZ SR: V Bratislave sa objavili osýpky! Ide o dva prípady nezaočkovaných detí!
Zdielať na

Potvrdené ÚVZ SR: V Bratislave sa objavili osýpky! Ide o dva prípady nezaočkovaných detí!

Úrad verejného zdravotníctva potvrdil, že na infekčnom oddelení Národného ústavu detských chorôb v Bratislave sa vyskytli i dva prípady osýpok. Ide o 2-ročné a 9-mesačné dieťa.

Potvrdili to výsledky vyšetrení v Národnom referenčnom centre pre morbilli, rubeolu a parotitídu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Deti pre ich nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie, neboli ešte zaočkované v rámci pravidelného povinného očkovania. Obe deti boli hospitalizované.

"V prvom prípade išlo o import ochorenia zo zahraničia. Druhý prípad bol zrejme v epidemiologickej súvislosti, k prenosu došlo pravdepodobne na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb v Bratislave 18. januára 2023 po 19.30 h. Vyzývame rodičov, ktorí sa v tomto čase i po ňom nachádzali s deťmi (neočkované, neúplne očkované) na uvedenej pohotovosti, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a v prípade objavenia sa príznakov ochorenia na osýpky (podobné prechladnutiu – nádcha, výtok z nosa, kašeľ, zvýšená teplota, riedka stolica, neskôr horúčka a objaví sa červená vyrážka) telefonicky kontaktovali lekára dieťaťa, ktorý určí ďalší postup. Inkubačný čas ochorenia je 8 až 15 dní, priemerne 10," píše sa vo vyjadrení Úradu verejného zdravotníctva.

Osýpky sú ochorenie, ktoré má pri kontakte s nakazeným človekom stopercentnú nákazlivosť. Očkuje sa proti nim v rámci povinného očkovania MMR spolu s očkovaním proti mumpsu a rubeole, v 15. mesiaci a vo 4. roku života. Deti narodené pred rokom 2016 sa preočkovávajú aj v 11. roku života. Najviac ohrozené sú však bábätká, ktoré ešte zaočkované byť nemôžu, a tiež nezaočkované deti. "Toto vírusové ochorenie sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Prejavuje sa často horúčkami, slabosťou, únavou, výtokom z nosa. Býva prítomná ružová škvrnitá vyrážka na tele, typický je ,výraz uplakaného dieťaťa‘ – deti majú totiž zápal spojiviek," hovorí MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre pediatriu.  

Ochorenie sa môže komplikovať ťažkým zápalom pľúc a tiež zápalom mozgu, následkom môže byť hluchota, slepota či poškodenie mozgu. Aj desať rokov po nákaze sa môže u človeka, ktorý osýpky prekonal, vyskytnúť infekčná panencefalitída, ktorá je vždy smrteľná. 

Epidémia osýpok sa vyskytla pred niekoľkými rokmi v Michalovciach, kde bolo niekoľko desiatok nakazených detí i dospelých. 

Podľa ÚVZ SR bolo v najmladšom kontrolovanom ročníku narodenia (2020) zaočkovaných 94,3 % detí v Bratislavskom kraji. Zistených bolo 308 odmietnutí očkovania (3,4 %). Na úrovni okresov evidovali najvyššiu úroveň v okrese Bratislava II (96,8 %), naopak, najnižšiu v okrese Malacky (89,0 %).

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie