Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci: Pacienti s cukrovkou druhého typu majú zvýšené riziko smrti pri viacerých druhov rakoviny!
Zdielať na

Vedci: Pacienti s cukrovkou druhého typu majú zvýšené riziko smrti pri viacerých druhov rakoviny!

Cukrovka 2.typu sa spája s výskytom viacerých ďalších ochorení

Výskumníci zistili „podstatne“ vyššie riziko úmrtí spôsobených určitými drihmi rakoviny u pacientov s cukrovkou 2. typu.

Ľudia s cukrovkou 2. typu majú podľa novej štúdie dvojnásobnú pravdepodobnosť úmrtia na niektoré druhy rakoviny v porovnaní s bežnou populáciou. Vedci zistili, že pacienti s týmto stavom majú zvýšené riziko úmrtia na rakovinu pankreasu, čriev alebo pečene. Ženy s cukrovkou typu 2 tiež čelia vyššiemu riziku úmrtia na rakovinu endometria.

Podľa novej štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Diabetologia, majú ľudia s týmto ochorením celkovo o 18% vyššie riziko úmrtia na rakovinu.

Výskumníci z Univerzity v Leicesterir uviedli, že riziku rakoviny by sa mala venovať „podobná pozornosť“ ako iným komplikáciám cukrovky 2. typu, ako je zvýšené riziko srdcových chorôb.

Štúdia, financovaná charitatívnou organizáciou Hope Against Cancer, zistila, že ženy s cukrovkou 2. typu mali o 9 % vyššie riziko úmrtia na rakovinu prsníka – a zdá sa, že riziko sa zvyšuje. Aj preto organizácia navrhuje zaviesť preventívne vyšetrenia aj u mladších žien s cukrovkou 2.typu.

Tím skúmal údaje o 137 804 ľuďoch v Spojenom kráľovstve s cukrovkou 2. typu s priemerným vekom 64 rokov a sledoval ich 8,4 roka. Počas sledovaného obdobia zomrelo viac ako 39 000 ľudí zapojených do štúdie. Počas skúmaného obdobia – 1998 až 2018 – výskumníci analyzovali trendy úmrtnosti medzi účastníkmi štúdie a porovnávali ich s ľuďmi vo všeobecnej populácii. Zistili, že miera úmrtnosti na rakovinu u ľudí s cukrovkou 2. typu vo veku 55 a 65 rokov sa počas sledovaného obdobia mierne znížila. Ale zvýšila sa medzi ľuďmi vo veku 75 a 85 rokov.

Autori napísali: „Naše zistenia podčiarkujú rastúcu rakovinovú záťaž u ľudí s diabetom 2. typu, najmä u starších ľudí a zdôrazňujú potrebu venovať sa prevencii rakoviny, výskumu a včasnému záchytu a liečbe v tejto populácii, najmä v prípade rakoviny kolorekta, pankreasu, pečene a rakoviny endometria,  pri ktorých úmrtnosť bola podstatne vyššia u ľudí s diabetom 2. typu ako u bežnej populácie.

Dr Lucy Chambersová, vedúca výskumu v organizácii Diabetes UK , v komentári k štúdii povedala: „Ak žijete s cukrovkou 2. typu, po čase môže vysoká hladina glukózy v krvi, krvný tlak a hladiny tukov v krvi spôsobiť vážne dlhodobé poškodenie. do tela, vrátane očí, srdca, nervov a obličiek. Diabetes typu 2 je však tiež spojený so zvýšeným rizikom vzniku určitých typov rakoviny a oba stavy môžu mať spoločné rizikové faktory. Tento výskum naznačuje, že ľudia s diabetom 2. typu vo Veľkej Británii síce majú tendenciu žiť dlhšie, úmrtia na niektoré typy rakoviny však u nich stúpajú, najmä u starších ľudí s diabetom 2. typu. Tieto zistenia zdôrazňujú potrebu ďalšieho výskumu príčin rakoviny a prevencie v tejto populácii."

Súvisiace články

Najčítanejšie