Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Mali ste pásový opar? Zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice a srdcového infarktu takmer o 30 percent!
Zdielať na

Mali ste pásový opar? Zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice a srdcového infarktu takmer o 30 percent!

Archívna reportáž

Ovčie kiahne sa môžu reaktivovať ako pásový opar

Ľudia, ktorí mali pásový opar, môžu v neskorších rokoch čeliť zvýšenému riziku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody, naznačuje nová veľká štúdia.

U každého, kto niekedy mal ovčie kiahne, sa môže vyvinúť pásový opar - bolestivá vyrážka, ktorá je spôsobená reaktiváciou vírusu, ktorý spôsobuje ovčie kiahne. Asi u jednej tretiny dospelých sa počas života vyvinie pásový opar. Nová štúdia s viac ako 200 000 dospelými v USA zistila, že tí, ktorí mali pásový opar, mali v nasledujúcich 12 rokoch až o 38 % vyššiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú príhodu, v porovnaní s tými, ktorí pásový opar nemali. Medzitým ich riziko srdcových ochorení, ktoré zahŕňa srdcový infarkt, bolo až o 25 % vyššie.

Zistenia, ktoré boli nedávno publikované v časopise Journal of the American Heart Association, nedokazujú, že pásový opar priamo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych problémov. Podľa vedcov je to však biologicky pravdepodobné: reaktivovaný vírus sa môže dostať do krvných ciev a spôsobiť zápal, čo by mohlo prispieť ku kardiovaskulárnym „udalostiam“, ako je srdcový infarkt a mŕtvica.

Niektoré minulé štúdie zistili, že kardiovaskulárne riziká môžu po pásovom oparu vzrásť, ale skúmali krátkodobé riziko. "Nie je jasné, ako dlho toto riziko pretrváva," povedala Dr. Sharon Curhanová, vedúca výskumníčka novej štúdie.

"Naše zistenia ukazujú, že pásový opar je spojený s výrazne vyšším dlhodobým rizikom závažnej kardiovaskulárnej príhody a zvýšené riziko môže pretrvávať 12 alebo viac rokov po pásovom opare," povedala doktorka Curhanová z Brigham and Women's Hospital v Bostone. "Ukazuje sa, že krátkodobé riziko len tak nezmizne." Aj keď je pásový opar veľmi bežný, podľa lekárrky sa neberie tak vážne, ako by sa malo.

Od ovčích kiahní k pásovému oparu

Všetko to začína vírusom ovčích kiahní, nazývaným varicella zoster. Akonáhle sa človek nakazí týmto vírusom, zostane v tele driemať a skrýva sa v nervoch. Vo všeobecnosti imunitný systém drží vírus pod kontrolou. Keď sa však imunitná funkcia človeka oslabí – napríklad v dôsledku veku, choroby alebo liekov – vírus varicella zoster sa môže reaktivovať a spôsobiť pásový opar. Pásový opar zvyčajne spôsobuje bolestivú kožnú vyrážku pozdĺž nervov pozostávajúcu z pľuzgierov naplnených tekutinou.Spôsbuje silné bolesti, no zvyčajne zmizne za niekoľko týždňov.

V niektorých prípadoch pásový opar ovplyvňuje oblasť okolo oka - stav nazývaný herpes zoster ophthalmicus - čo môže viesť k vážnym problémom, ako sú vredy na rohovke a trvalá strata zraku. U 10 % až 18 % ľudí s pásovým oparom rozvinie postherpetická neuralgia (PHN)- bolesť nervov, ktorá môže trvať mesiace až roky po ústupe kožnej vyrážky.

Ak je herpes aj v očiach,  je to podľa vedcov spojené s väčším rizikom mŕtvice v krátkodobom horizonte v porovnaní s miernejším pásovým oparom.

Najnovšia štúdia skúmala pásový opar ako celok. Nie ie je jasné, či komplikácie pásového oparu, ako je PHN a očné ochorenie, sú z dlhodobého hľadiska spojené s väčším zvýšením rizika srdcových chorôb a mŕtvice.

Väčšinu obdobia štúdie neexistovala žiadna vakcína proti pásovému oparu. Dobrou správou je, že teraz je k dispozícii vysoko účinná vakcína, povedali obaja lekári.

"Očkovanie proti pásovému oparu by mohlo poskytnúť cennú príležitosť na zníženie záťaže pásovým oparom a tiež možno znížiť riziko kardiovaskulárnych komplikácií," povedala doktoka Curhanová.

Vakcína je viac ako 90% účinná pri prevencii pásového oparu a PHN u zdravých dospelých, pričom imunita zostáva silná najmenej sedem rokov, hovorí CDC. Je o niečo menej účinná pre ľudí s oslabenou imunitou.

Najnovšie zistenia sú založené na viac ako 200 000 amerických zdravotníckych profesionáloch, ktorí boli sledovaní až 16 rokov. Za ten čas malo mŕtvicu len niečo vyše 3 600, zatiaľ čo u 8 620 sa rozvinulo srdcové ochorenie. Celkovo mali ľudia s anamnézou pásového oparu až o 38 % vyššiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú príhodu, pričom riziko je najvyššie päť až osem rokov po pásovom opare. Podobne aj riziko ochorenia srdca u nich bolo až o 25 % vyššie a vrcholilo deväť až 12 rokov po epizóde pásového oparu. Vedci vzali do úvahy mnoho ďalších faktorov – vrátane veku, chronických zdravotných stavov, hmotnosti, cvičebných návykov a fajčenia. Každý, kto mal pásový opar, ho, žiaľ, môže dostať znova, zdôraznil Cohen. Takže títo ľudia by mali byť tiež očkovaní, keď na to majú nárok. „Väčšina z nás, ktorí sme mali pásový opar – a ja som jedným z nich – ho už nikdy nechce dostať,“ povedala doktorka Cohenová.

Súvisiace články

Najčítanejšie