Skoro jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ako žiť s reumou? Záleží na životospráve aj duševnej pohode
Zdielať na

Ako žiť s reumou? Záleží na životospráve aj duševnej pohode

Archívna reportáž

Pojem reuma zahŕňa viacero ochorení.

Dnes je Sveťový deň reumatických ochorení. Život so zápalovou artritídou,ktorá je najčastejším reumatickým ochorením, môže byť náročný, ale existuje veľa možností, ako aj s ochorením urobiť svoj život kvalitnejším a žiť naplno.

Ako zmeniť životosprávu? 

Hmotnosť a strava

Ak máte zápalovú artritídu, udržiavanie zdravej hmotnosti je veľmi dôležité, aby ste nadmerne nezaťažovali kĺby. Najlepším spôsobom, ako si udržať zdravú hmotnosť pre ľudí so zápalovou artritídou, alebo pre kohokoľvek iného, je vyvážená strava. Zhruba dv tretiny vašej stravy by sa mali skladať z ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Zvyšná tretina by mala obsahovať nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso ako zdroj bielkovín. Porozprávajte sa so svojím lekárom o kontrole vašej hmotnosti a o tom, ako by vás mohol podporiť, ak potrebujete schudnúť.

Cvičenie

Mnoho ľudí so zápalovou artritídou uprednostňuje cvičenie vo vode, pretože voda nadľahčuje kĺby. Kurzy aqua-aerobiku a plávanie sú skvelou možnosťou si tieto formy cvičenia vyskúšať. Ak neviete plávať- nikdy nie je neskoro naučiť sa to! Jóga, pilates, cyklistika a chôdza sú tiež vhodné druhy pohybu aj pre ľudí so zápalovou artritídou. Dôležité je postupovať pomaly a venovať sa cvičeniu pravidelne, no s mierou. Cvičenie má množstvo výhod: zlepšuje spánok, znižuje bolesť, stuhnutosť a úzkosť, môže pomôcť urýchliť zotavenie po vzplanutí ochorenia. Cvičenie je tiež jedným z hlavných spôsobov, ako si môžete udržať zdravú hmotnosť. Váš lekár vám poskytne rady ako cvičiť, ktoré vám pomôžu pri pohybe.

Prestaňte fajčiť

Fajčenie môže vašu zápalovú artritídu ešte zhoršiť, preto sa odporúča prestať s ním. Váš lekár vám bude vedieť poradiť a dá vám kontakt na odborníkov, ktorí vám pomôžu pri odvykaní od fajčenia.

Duševná pohoda

Rýchle tipy, ktoré vám pomôžu zdvihnúť náladu

1. Hýbte sa!
Myšlienka na cvičenie nemusí byť práve teraz príťažlivá a môžete sa obávať, že cvičenie by mohlo vaše príznaky zhoršiť. Cvičenie je však jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zmiernili svoje príznaky a zlepšili svoju duševnú pohodu. Ak ste schopní cvičiť, prečo nevyskúšať pridať do svojho dňa o niečo viac pohybu? Snažte sa každý deň venovať nejakej fyzickej aktivite, či už je to krátka prechádzka alebo kurz jogy – každý, hoci aj krátkodobý pohyb vám pomôže.

2. Dobre spite
So zápalovou artritídou môže byť ťažké spať. Môže to byť spôsobené bolesťou alebo obavami o váš stav. Nedostatok spánku môže skutočne bolesť zhoršiť, takže sa budete cítiť ešte horšie. Snažte sa dodržiavať spánkový režim, chodievajte spať pravidelne v rovnakom čase. Vypnite mobilný telefón, počítač a televíziu. V miestnosti, kde spíte, by mala byť skôr nižšia teplota. Ak tieto opatrenia nefungujú, požiadajte o radu svojho praktického lekára.

3. Choďte von
Keď pôjdete na krátku prechádzku, pomôže vám to zbaviť sa starostí. Pohyb vonku je priam zázračný spôsob ako si zlepšiť náladu.

4. Meditujte
Ak chcete znížiť stres a podporiť svoj vnútorný pokoj, ktorý vám pomôže zvládnuť bolesť, vyskúšajte meditáciu! Meditácia môže byť výborným relaxačným prostriedkom. Na internete je množstvo návodov na meditáciu alebo môžete požiadať o radu svojho praktického lekára alebo zdravotnú sestru.

5. Buďte v kontakte s okolím
Je dôležité zostať v kontakte so svojimi priateľmi, rodinou a komunitou. Niektoré dni to môže byť ťažké, keď máte bolesti a možno sa necítite spoločensky. Ale kontakt s inými ľuďmi môže zvýšiť vaše emočné zdravie a pohodu.

6. Požiadajte o pomoc
Jednou z najťažších vecí môže byť požiadanie o pomoc. Ak ste však napríklad viac dní nespali, je skutočne dôležité s niekým o tom hovoriť. Existuje veľa možností pomoci, preto sa obráťte na svojho praktického lekára alebo zdravotnú sestru.

Ako zvládať vzplanutia ochorenia?

Vzplanutie zápalovej artritídy je obdobie, v ktorom sa príznaky zhoršujú a bolestimôžu byť silnejšie. Vzplanutie môže byť frustrujúce, stresujúce a bolestivé, či už je relatívne krátkodobé alebo závažnejšie a narúša každodenný život. S nárastom bolesti kĺbov, opuchmi, únavou a stresom sa dá ťažko žiť. Tieto všeobecné rady na zvládanie vzplanutí vám môžu pomôcť.

  •  Dbajte na dostatočný odpočinok a myslite pozitívne
  • Snažte sa mať dostatok spánku
  • Ľahké cvičenie môže pomôcť zmierniť bolesť a zdvihnúť náladu, ale robte iba také
    cviky a v takom rozsahu, ako zvládate.
  •  Vyskúšajte jogu alebo meditáciu, mnohým ľuďom pomáhajú relaxačné techniky
    zvládnuť bolesť
  •  Nebojte sa použiť pomôcku, ak ju potrebujete. Vychádzková palica vám môže pri
    chôdzi počas vzplanutia ochorenia naozaj pomôcť
  • Pomôcť môžu aj teplé kúpele alebo sprchy, najmä ráno
  •  Vyskúšajte tepelné a chladné zábaly, zmiernia bolesť a zápal
  • Uistite sa, že užívate lieky v správnom čase a v správnej dávke
  •  Stroje TENS (transkutánne elektrické nervové stimulátory) môžu pomôcť
    niektorým ľuďom znížiť bolesť
  • Hovorte o svojom stave - dajte ľuďom vo svojom okolí vedieť, že sa necítite
    najlepšie, nemusíte ticho trpieť
  • Ak mávate záchvaty pravidelne alebo sa vaše príznaky zhoršujú, je najlepšie sa poradiť
    so svojím lekárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie