Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Preventívnu prehliadku treba brať ako možnosť, ktorú nám medicína dáva. Môže nám zachrániť život
Zdielať na

Preventívnu prehliadku treba brať ako možnosť, ktorú nám medicína dáva. Môže nám zachrániť život

BRATISLAVA / Kedy ste boli naposledy na preventívnej prehliadke? Využívate možnosť skríningov? Štatistiky sú neúprosné. Lekári hovoria, že naozaj veľké množstvo ich pacientov by nemuselo skončiť v nemocniciach na náročnej liečbe, ak by venovali čas prevencii.

Radšej strávte jeden deň vyšetrením, než týždne v nemocnici počas náročnej liečby, odkázal priamo z nemocničného lôžka herec Marcel Nemec, ktorý sa lieči už pol roka na onkologické ochorenie. Jedna neobľúbená kolonoskopia môže človeku dať šancu predbehnúť rakovinu.

Práve čas, kedy sa na ochorenie príde, zohráva rolu v tom, aká je perspektíva pacienta. "Rakovina hrubého čreva je najčastejšia rakovina, ktorá postihuje Slovákov. Je to ochorenie, ktoré vyrastá z nezhubných polypov. Proces trvá veľmi dlho, aj 10 alebo 15 rokov. Počas celého procesu vieme polypy zdiagnostikovať, bezbolestne odstrániť a predísť vzniku rakoviny hrubého čreva," informuje gastroenterológ Tibor Hlavatý.

Preventívnu prehliadku treba brať ako možnosť, ktorú nám medicína dáva. Ročne sa zistí rakovina prsníka u 3 000 žien. "Z toho 900 žien každý rok zomrie. Ak by Slovenky chodili na skríningovú mamografiu, tak vieme zachrániť život tretine alebo polovici žien," tvrdí Alena Kállayová, koordinátorka pracovnej skupiny pre skríning rakoviny prsníka. 

Súvisiace články