Je arašidové maslo naozaj zdravé? Viete, čo obsahuje?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Arašidové maslo je zdrojom vitamínov a minerálov, pozor na množstvo.
Je arašidové maslo naozaj "zdravou‘ voľbou", aký druh tuku obsahuje a ako nakupovať to najlepšie? Zrejme viete, že arašidy, teda podzemnica olejná, sú skôr strukovina ako orech. Arašidové maslo je obľúbená nátierka vyrobená z týchto strukovín. Na Slovensku síce nemá až takú tradíciu ako v zahraničí, pomaly sa tu však udomácňuje.
Komerčne vyrábané arašidové maslo sa vyrába pražením arašidov, blanšírovaním v teple alebo vode, aby sa odstránili šupky, a následným rozomletím na pastu. Maslo môže byť ochutené olejom, korením, sladidlami a inými prísadami na zlepšenie chuti a textúry. Arašidové maslo je dostupné v hladkej alebo chrumkavej variante.
Nutričný profil arašidového masla
Lyžica arašidového masla (16 g) obsahuje:
• 97 kcal/402 kj
• 3,6 g bielkovín
• 8,3 g tuku
• 2,0 g nasýtených mastných kyselín
• 2,1 g sacharidov
• 1,1 g cukrov
• 1,1 g vlákniny
Mnohé značky pridávajú do arašidového masla prísady, ako je olej, cukor alebo soľ, a tie zmenia nutričný profil produktu – napríklad produkty predávané ako „so zníženým obsahom tuku“ môžu mať pridaný cukor na zvýraznenie chuti.
Je arašidové maslo zdravé alebo nezdravé?
Arašidy sú bohaté na živiny a obsahujú množstvo minerálov vrátane horčíka, železa a zinku, ako aj meď a vitamíny vrátane skupiny B a vitamínu E. Arašidové maslo je však bohaté na kalórie a obsahuje nasýtené aj nenasýtené tuky, pričom jedna polievková lyžica obsahuje asi 10 % odporúčaného denného príjmu nasýtených tukov pre dospelých.
Arašidy sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Spolu s ich obsahom kalórií a tuku to znamená, že arašidové maslo môže pomôcť kontrolovať chuť do jedla a udržať nás dlhšie sýtych. Malé množstvo arašidového masla (asi dve polievkové lyžice denne) si môžete vychutnať ako súčasť pestrej, vyváženej stravy.
Na čo si dať pozor?
- Pri kúpe arašidového masla skontrolujte štítky, či neobsahuje pridaný cukor, soľ, olej a konzervačné látky. Najlepšou voľbou je arašidové maslo vyrobené s čo najväčším obsahom arašidov.
- Arašidy sú bežným alergénom a ľudia s alergiou na ne by sa im mali úplne vyhnúť. Pomôcť im môže imunizácia, ktorú vedci skúšajú.