Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prečo na magnetickej rezonancii nesmiete mať nič kovové? Rádiológ: Aj zväzok kľúčov by vás mohol vážne zraniť
Zdielať na

Prečo na magnetickej rezonancii nesmiete mať nič kovové? Rádiológ: Aj zväzok kľúčov by vás mohol vážne zraniť

Rádiologické vyšetrenia majú svoje pravidlá

Ak ste už absolvovali vyšetrenie magnetickou rezonanciou, zrejme vám povedali, že pri sebe nesmiete mať nič kovové. Hrozilo by vám totiž zranenie.

MUDr.Maroš Rudnay PhD. je rádiológ z UNLP v Košiciach a pomocou magnetickej rezonancie denne vyšetruje pacientov.  "Väčsina zdravotníkov je zvyknutá hlavne na CT a RTG, kde sa počas snímkovania/skenovania "schovávame" pred žiarením.Zároveň je každý zvyknutý, že po skene/expozícii, ktorá je signalizovaná svetelne a zvukovo, sa žiarenie vypne a môžeme do miestnosti vsúpiť.MR ionizujúce žiarenie nepoužíva. Predsa ale má svoje riziká. Tie vyplývajú z jeho podstaty - základom MR tomografu je magnet. Magnet tak silný, že je to ťažko predstaviteľné. Realita je taká, že to, čo pritiahne, ľudskou silnou nie je možné zložiť . Ak by tam bola kovová posteľ, doslova by sa k nemu prilepila," vysvetľuje. 

Je to supravodivý magnet

Magnet MR nie je elektrický prístroj. "Ide supravodivý magnet, ktorý sa NEDÁ vypnúť a je VŽDY ZAPNUTÝ. Aj keď je všetko povypínané, zhasnuté, gantry (kruh MR-pozn.red.) je stále magnetické a to v plnej sile. Dokiaľ magnet obsahuje tekuté hélium a je v supravodinom stave, je vždy zapnutý,"vysvetľuje odborník. Magnet sa samozrejme nedá vypnúť "len tak."

"Ide o pasívny dej.Na to, aby ste magnet vypli, z neho musíte vypustiť hélium. Áno, vo vyšetrovni na to je špeciálny núdzový gombík, tým ale magnet znefunkčníte, hrozí poškodenie prístroja, a aj bez toho ide o škody v desaťtisícoch eur," hovorí lekár.

Má obrovskú silu

Odstavenie magnetu je teda drahé a je to veľký problém. To však nie je všetko. "Zároveň ide o veľmi nebezpečnú situáciu - ak by ste napríklad k magnetu priniesli kyslíkovú bombu, sila, ktorou ju magnet pritiahne, je taká obrovská, že v prípade zásahu môže byť fatálna. Prípady smrteľných úrazov na MR sú vzácne, ale existujú. Ide o úžasnú vyšetrovaciu možnosť, ale s fyzikou sa neradno zahrávať. Preto - NIKDY, ani v prípade, že je všetko vypnuté, sa k MR tomografu nepribližujte a do vyšetrovne nevstupujte s kovovými (feromagnetickými) predmetmi. Aj obyčajný zväzok kľúčov môže nabrať takú energiu, že môže spôsobiť zranenie. Magnet MR je VŽDY zapnutý a má obrovskú silu!," zdôrazňuje lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie